Workshop-ul “Managementul de caz comun al grupurilor vulnerabile†pentru asistenții sociali din Satu Mare
AsociaÈ›ia Stea în parteneriat cu Colegiul NaÈ›ional al Asistentilor Sociali – filiala teritorială Satu Mare È™i Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare, au derulat în data de 5 noiembrie 2015, două workshop-uri destinate asistenÈ›ilor sociali din judeÈ›ul Satu Mare:
MANAGMENTUL DE CAZ COMUN AL GRUPURILOR VULNERABILE
și
ROLUL ASISTENTEI SOCIALE IN SISTEMUL DE ASISTENTA INTEGRATA A CONSUMATORILOR DE DROGURI
AcÈ›iunile fac parte dintr-un concept de promovare a modelelor de bună practică în asistenÈ›a socială È™i de definire a modalităților de lucru într-o reÈ›ea inter-sectorială în scopul prevenirii excluziunii sociale È™i dezvoltării asistenÈ›ei sociale a grupurilor vulnerabile. Acestea au fost avizate de către Colegiul NaÈ›ional al AsistenÈ›ilor Sociali din România ca activități de formare profesională continuă în asistenÈ›a socială, È™i au fost creditate cu puncte profesionale.
Workshop-ul “Managementul de caz comun al grupurilor vulnerabile” s-a adresat unui număr de 30 de asistenÈ›i sociali care lucrează în sistemul de protecÈ›ie È™i asistență al grupurilor vulnerabile (protecÈ›ia copilului, asistenÈ›a sanitară, serviciul de probaÈ›iune, penitenciar, ONG-uri, etc).
Temele abordate au cuprins:
– Actori sociali implicati in managementul de caz si responsabilitatile lor
– Etapele procesului de management de caz
– Exercitii practice de aplicare a managementului de caz
– Ce este managementul de caz
– Actori sociali implicati in managementul de caz si responsabilitatile lor
– Etapele procesului de management de caz
– Identificarea cazurilor È™i evaluarea iniÈ›ială
– Inregistrare / Realizarea si completarea bazei de date comune cu beneficiarii care intra in management de caz
– Evaluarea complexă È™i planificarea intervenÈ›iei
– Monitorizare cazuri
– Monitorizare proces
Partea a doua a workshop-ului a fost dedicată unor aplicaÈ›ii practice, participanÈ›ii având ocazia să parcurgă în echipe mici de lucru paÈ™ii principali ai metodologiei de management de caz pornind de la o serie de studii de caz pregătite de către formatori, pornind de la situaÈ›iile reale ale unor familii cu care lucrează AsociaÈ›ia Stea.
În urma workshop-ului participanÈ›ii au dobândit cunoÈ™tinÈ›e È™i competenÈ›e legate de aplicarea procesului de management de caz; identificarea responsabilităților părÈ›ilor implicate conform standardelor de calitate din domeniul asistenÈ›ei sociale; cunoaÈ™terea metodelor È™i a etapelor de intervenÈ›ie.
Această acÈ›iune creÈ™te premisele aplicării pe scară din ce în ce mai largă a procesului de management de caz comun în reÈ›eaua formată de ONG-urile È™i instituÈ›iile membre ale Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea È™i combaterea excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile – GIPEX.
Acest workshop a fost derulat în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial –baza serviciilor sociale de calitate” implementat de AsociaÈ›ia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, PoliÅ£ia Locală a municipiului Satu Mare ÅŸi DirecÅ£ia de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Satu Mare din subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org