Skip to content

Grădina STEA – Grădina care schimbă destine

AsociaÈ›ia Stea face un nou important pas în direcÈ›ia susÈ›inerii incluziunii sociale prin muncă a persoanelor marginalizate din Satu Mare. Prin intermediul proiectului „Grădina STEA” implementat în perioada aprilie 2016 – martie 2017, organizaÈ›ia îÈ™i propune să construiască o activitate de economie socială menită să ofere pe termen mediu È™i lung, oportunități reale de inserÈ›ie profesională pentru persoane aflate în dificultate. Proiectul este sponsorizat de FundaÈ›ia PACT cu suÈ›inerea financiară a OMV Petrom în cadrul programului de finanÈ›are „Idei din Èšara lui Andrei”.

„Grădina STEA” crează legături între oamenii aflaÈ›i în dificultate È™i ceilalÈ›i oameni din comunitatea sătmăreană propunând multiple oportunități de parteneriat de tip câÈ™tig-câÈ™tig. Acesta determină în mod direct creÈ™terea bunăstării membrilor comunității, conectând diferite nevoi ale acestora È™i impulsionând atitudinile pro-active.

Punctul de pornire este dezvoltarea programului de terapie ocupaÈ›ională prin horticultură al AsociaÈ›iei Stea cu implicarea aprofundată a 7 tineri proveniÈ›i din medii defavorizateÈ™i transformarea „grădinii Stea” într-o întreprindere socială ce-È™i valorifică produsele printr-un sistem de tip „coÈ™ de legume” livrat cu regularitate, direct către 120 de familii din comunitate.

Programul de terapie prin horticultură asigură o etapă intermediară de suÈ›inere pentru ca persoane cu multiple probleme de incluziune socială, să fie pregătite pentru angajare. Este ceea ce transformă adulÈ›ii care nu au lucrat niciodată, în angajaÈ›i capabili să respecte condiÈ›iile pentru a-È™i păstra locul de muncă. Acest program este antemergător angajării în întreprinderea socială, iar susÈ›inerea continuității acestuia va fi asigurată prin reinvestirea unei părÈ›i din veniturile activității economice È™i atragerea de resurse suplimentare din comunitate. Astfel, persoane dependente de ajutoare sociale vor deveni angajaÈ›i ce plătesc taxe È™i impozite.

Activitățile de economie socială create prin acest proiect asigură produse foarte căutate pe piață odată cu creÈ™terea cererii din partea clienÈ›ilor care devin tot mai conÈ™tienÈ›i de importanÈ›a alimentaÈ›iei sănătoase. Legumele È™i plantele aromatice obÈ›inute în cadrul Grădinii STEA fără folosirea de îngrășăminte chimice È™i pesticide, vor răspunde astfel nevoii tot mai mari a oamenilor din comunitate de a consuma produse de bună calitate ce să nu le afacteze în mod negativ sănătatea. Astfel, entitatea creată are un potenÈ›ial ridicat de dezvoltare prin atragerea de resurse din comunitateÈ™i va oferi pe termen mediu È™i lung oportunități reale de angajare pentru persoane aflate în dificultate ce nu reuÈ™esc la ora actuală să facă față cerinÈ›elor pieÈ›ei forÈ›ei de muncă.

„MotivaÈ›ia acestui proiect este legată de convingerea noastră că fiecare om are valoare È™i atunci când oamenii reuÈ™esc să-È™i pună laolaltă priceperea È™i contribuie împreună la atingerea unui scop comun, puterea lor este atât de mare încât este capabilă să genereze o schimbare semnificativă asupra unor probleme ce păreau imposibil de rezolvat. Contăm pe sprijinul comunității sătmărene pentru ca acest proiect să pună bazele ieÈ™irii din sărăcie extremă a unor familii aflate în dificultate din Satu Mare”, a declarat Cristina Bala, director al AsociaÈ›iei Stea È™i iniÈ›iatoarea proiectului.

Despre Asociaţia Stea

AsociaÅ£ia Stea este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, coordonator implementare proiect sau va rugăm să accesați : http://itla.taraluiandrei.ro/ideidin-tla, www.fundatiapact.roși www.asociatiasteasm.ro

 


Proiect sponsorizat de FundaÈ›ia PACT, cu susÈ›inerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanÈ›are ”Idei din Èšara lui Andrei”.

 

Donate to help for a cause and be a part to create a better world