Skip to content

15 tineri mobilizați pentru comunitatea lor

15 tineri din comunitatea vulnerabilă din Sătmărel sunt mai pregătiți pentru a face față provocărilor de pe piața muncii în urma participării timp de 12 săptămâni la activitățile de la Centrul de zi al Asociației Stea, desfășurate în cadrul proiectului "Ateliere de dezvoltare a competențelor tinerilor pentru incluziune", finanțat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare (DJST SM) în cadrul Concursului local de proiecte de tineret 2021.

Aceștia au dobândit competențe practice în domeniul croitoriei și al realizării de obiecte artizanale, învățând să croiască, să coase la mașină, să surfileze, să calce, să picteze materiale textile și să ambaleze produsele finite. Totodată, cu sprijinul unor agenți economici de top și al unor antreprenori din domeniul confecțiilor textile din Satu Mare, tinerii au avut ocazia să viziteze fabrici, ateliere și magazine unde au interacționat cu personalul descoperind posibilitățile de angajare care există în acest domeniu.  

Tot în cadrul proiectului cei 15 tinerii și-au dezvoltat competențele necesare incluziunii sociale prin participarea la activitățile non-formale având ca teme: gestionarea resurselor, autocunoaștere, stima de sine, competențe sociale și de relaționare, orientare către muncă și carieră. Ei au avut parte și de o excursie de dezvoltare personală organizată în localitatea Mujdeni sunt îndrumarea unui psihoterapeut în luna octombrie 2021.

A doua perioadă din proiect s-a axat pe construirea unei campanii civice prin care tinerii au devenit voluntari pentru copiii din comunitatea lor. Ei au creat o mică bibliotecă în cadrul centrului de zi al Asociației Stea pe care doresc să o doteze cu cărți de povești pentru copiii valorificând roadele muncii lor pentru a susține literația celor mici de la Stea. Susținuți de echipa de proiect, tinerii au realizat în ultimele două săptămâni un târg de cadouri cu produsele create de ei în cadrul atelierelor de creație. Standul lor a atras sătmărenii dornici de fapte bune suma strânsa fiind de 951,5 lei urmând ca în cursul lunii decembrie să fie achiziționate cărțile.

Chiar dacă proiectul se încheie, Asociația Stea continuă atelierele de creație în următoarele luni, până la începerea noului sezon de culturi în Grădina Stea, fiind excelente oportunități pentru tinerii vulnerabili de a-și dezvolta abilitățile de muncă și pe timp de iarnă.

Târgul de cadouri cu produsele realizate de tineri continuă online.  Vă așteptăm cu drag să contribuiți la proiectul tinerilor prin alegerea unui  „cadou cu suflet” de la: https://www.asociatiasteasm.ro/index.php?page=content&p=87&tit=Targ-de-cadouri

„Sunt mândră de tinerii care și-au depășit limitele prin implicarea în acest proiect. La început erau copleșiți de teama de necunoscut, unii dintre ei nu aveau curajul să pună mâna pe mașina de cusut. În doar 12 săptămâni ei au parcurs pași de bază ajungând să confecționeze câteva zeci de produse din ce în ce mai complexe și de bună calitate, apreciate de toți cei care au vizitat târgul nostru de cadouri. Tinerii ne-au mărturisit că au fost impresionați și de vizitele la producătorii de îmbrăcăminte. Li s-a schimbat viziunea asupra mediului de lucru din industria textilă fiind surprinși să descopere condițiile bune de muncă, atitudinea pozitivă managerilor și a angajaților întâlniți și calitatea produselor care se realizează la Satu Mare”, a declarat Mirela Molnar, asistent social.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world