Skip to content

Învățare verde pentru un viitor sustenabil: conexiunea cu natura și dezvoltarea abilităților sociale

         În era digitală, în care tehnologia domină viața cotidiană, educarea copiilor despre importanța naturii și dezvoltarea abilităților de viață sunt aspecte critice pentru viitorul societății. În acest context, educatorii de la Asociația Stea au îmbrățișat o abordare diferită pentru a-i învăța pe 20 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani să fie mai responsabili și conștienți de mediul înconjurător, prin intermediul grădinăritului și permaculturii.

        Prin intermediul activităților de grădinărit și permacultură începute în luna mai a acestui an, copiii au dobândit o înțelegere profundă asupra naturii și a ciclului vieții. Ei au învățat cum să îngrijească plantele, să identifice diferite specii și să aprecieze eforturile necesare pentru a menține un mediu sănătos. De asemenea, activitățile de grădinărit au necesitat colaborare și comunicare eficientă între copii. Prin lucrul în echipă, aceștia au învățat să-și asculte colegii, să își împărtășească ideile și să rezolve provocările împreună.

         Copiii au învățat că îngrijirea grădinii și a plantelor necesită răbdare, dedicare și responsabilitate. Ei și-au asumat sarcini specifice, cum ar fi udatul plantelor, îndepărtarea buruienilor și menținerea unui mediu curat. În cazul în care nu au respectat aceste sarcini, au învățat că există consecințe, iar plantele pot suferi din cauza neglijenței. Această experiență i-a învățat să fie mai responsabili și să acorde importanță acțiunilor lor în viață.

           Și pentru că fiecare copil a primit sarcini și responsabilități, ei au fost expuși la situații în care au trebuit să ia decizii cu privire la tipul de plante de plantat, modul de rezolvare a problemelor de sănătate ale plantelor sau modalitatea de organizare a grădinii. Aceste situații i-au învățat să gândească critic și să ia decizii informate, dezvoltându-le abilitățile de luare a deciziilor și încrederea în propriile alegeri.

          “Eu cu Adriana avem jardiniera noastră de care avem grijă la Stea. Băieții ne-au ajutat să o curățăm de buruieni, am pus castraveti, dovlecei, roșii. În ghivece, după ce am învățat despre turbă și cum să faci soluție naturală ca să protejeze plantele din urzici cu apă, am pus semințe de plante aromatice și apoi am avut grijă de plante. Ne-am dus și acasă ghivece cu răsaduri de castraveți, ne ducem și busuioc, rozmarin și cimbru” (Natalia, 16 ani).

        Pe lângă conștientizarea mediului înconjurător, munca în echipă, responsabilizarea și asumarea consecințelor și alte abilități dobândite, copiii au avut parte de beneficiile extraordinare ale grădinăritului  asupra psihicului lor.

             “N-am fost bine când am venit, am fost obosită. Apoi am primit lopețile astea mici și am lucrat în grădină la plante. Am găsit un melc mare, m-am jucat cu el. Acuma sunt foarte bine, nu cum am fost la început” (Maria, 10 ani)

Aceste competențe esențiale îi vor ajuta să devină adulți responsabili, conștienți de impactul lor asupra mediului și să contribuie pozitiv la societatea în care trăiesc.

            Proiectul cu titlul „ÎMPREUNĂ – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel” este derulat de Asociația Stea, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Satu Mare.

            Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 49792 oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program.

            Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea condițiilor de educație și sănătate, combaterea oricărei forme de discriminare pentru 120 de persoane din cartierul urban dezavantajat Sătmărel al municipiului Satu Mare, o comunitate cu o populație de 30,39% romi.

             Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

            Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

Pentru informații oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesați  www.eeagrants.org. și www.frds.ro.

             Informații suplimentare se pot obține de la:

Persoană de contact: Cristina Bala     Funcția: Director executiv

Tel: 0361-884-330                               Emai: cristina.bala@asociatiasteasm.ro

Donate to help for a cause and be a part to create a better world