Skip to content

Jurnal al voluntarei SEV (Ylenia Perrottelli) la Satu Mare – A treia parte –

Odata cu sosirea primaverii a inceput noua stagiune si pentru STEA

Am astepat nerabdatori ca in locul zapezii sa vina soarele care de mai bine de o luna straluceste. Astfel, pe langa activitatile care se desfasoara la Centrul de zi al Asociatiei STEA, beneficiarii proiectului “StradAlternativa” au inceput sa participe in mod constant la activitatile prevazute in perioada de primavara-vara.

De abia asteptau sa inceapa activitatile de gradinarit, pentru a putea planta legume, flori si plante aromate pentru ceaiuri. Totul a fost pregatit, acum nu ne ramane decat sa asteptam… Iar asteptand, continuam cu « lectiile » in ceea ce priveste igiena si sanatatea, cultura generala, integrarea profesionala etc., si cu pregatirea unei piese de teatru, gandita si pusa in scena de tineri, pe tema anti-discriminarii.

In paralel, Asociatia STEA a lansat o campanie pentru mediul inconjurator, care implica copiii si tinerii de pe strazi in activitati de curatenie in zonele cele mai murdare si insalubre din municipiul Satu Mare. Zonele cele mai degradante din punctul de vedere al curateniei alese pentru actiunile noastre sunt chiar acelea in care beneficiarii Asociatiei STEA au trait, traiesc sau le frecventeaza. Scopul acestei campanii nu e doar acela de a transmite o imagine pozitiva asupra comunitatii in ceea ce priveste tinerii nostri beneficiari dar mai ales responsabilizarea lor si constientizarea lor ca fac un lucru extrem de pozitiv pentru mediul inconjurator, incercandu-se in acelasi timp sa li se inoculeze valorile civice care odata cucerite, vor fi un avantaj atat pentru ei cat si pentru comunitatea in care traiesc.

Posibilitatea iesirii in strada prin intermediul acestor actiuni ne-a facut sa fim vazuti si auziti de catre satmareni, care incet-incet incep sa ne ajute atat moral cat si economic. De asemenea, mass-media locala ne urmareste actiunile de aproape, mediatizandu-ne cel putin o data pe saptamana. Efectul asupra sufletelor acestor copii si tineri este extrem de pozitiv: cu cat mai apreciati sunt pentru ceea ce fac, cu atat au o mai mare dorinta si energie pentru a face ceea ce s-a inceput.

Activitatile din ultima luna jumatate au fost suspendate pe durata unei saptamani odata cu sosirea unui grup de 17 voluntari francezi, trimisi de Solidarite Enfance Roumania, partener ai Popica Onlus si STEA in cadrul proiectului “StradAlternativa”. Impreuna cu 12 beneficiari ai nostri, acestia au petrecut 7 zile intr-o tabara la Cavnic, judetul Maramures. In timp ce un grup de francezi era in tabara, un alt grup, ramas la Satu Mare, ne-a ajutat la una dintre iesirile la curatenie in comunitate, in zona Adapostului de noapte al SPAS din Satu Mare. A fost o saptamana plina de activitati, plina de jocuri, mancare si divertisment, care se va repeta in luna iulie, cand un alt grup de volutari francezi vor veni sa infrumuseteze viata tinerilor de la centru, pentru a saptamana.

Si totusi, evenimentul care a atins maximum de emotie a intregii echipe STEA a fost spectacolul caritabil organizat la Filarmonica de stat “Dinu Lipatti”. Tinerii si-au adus o mare contributie in realizarea acestui spectacol si au existat niste momente atat de intense in timpul spectacolului care au dus la lacrimi pe obrajii majoritatii spectatorilor.

A fost pentru prima oara cand tinerii, de obicei invizibili si discriminati in societate, au avut posibilitatea de a aparea in fata a peste 200 de persoane. Si in ciuda fricii si a emotiilor, au demonstrat ca sunt talentati atat din punct de vedere artistic cat si organizational.

In timpul momentului final de multumiri ale echipei STEA, spectatorii s-au ridicat in picioare pentru a aplauda. Probabil incepand sa inteleaga ca “frumusetea vine din interiorul nostru… Nu trebuie sa ne orpim la aparente, judecand sau discriminand doar pentru simplul fapt de a apartine unei anumite categorii sociale in cadrul careia copiii sau tinerii n-au avut aceleasi sanse ca ceilalti dintre noi.”

Aceste cuvinte au fost rostite de fundraiserul Asociatiei STEA, care de altfel a si prezentat spectacolul alaturi de Bogdan Pintea, cuvinte care au atins sufletele celor prezenti, astfel incat , in decurs de 5 minute, spectatorii au demonstrat ca sunt sensibili in fata cauzei pentru care lupta Asociatia STEA, donand 1000 de euro.

Ne-am bucurat de un mare succes si speram ca acest prim eveniment caritabil sa fie doar inceputul unei lungi serii.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world