Asociația Stea lansează campania de promovare a drepturilor copilului „Vreau și eu să fiu COPIL !”

Satu Mare, România, 9 noiembrie 2015

Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la scoală. Ei au au dreptul la supravieţuire, la dezvoltare la un potenţial maxim, la protecţie împotriva oricărei influenţe negative, abuz şi exploatare şi la participare deplină la viaţa familială, culturală şi socială. Părinții, familiile și comunitățile, grupurile profesionale care lucrează cu copiii, autoritățile și guvernele au responsabilități și obligații pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor sunt respectate.

În data de 20 Noiembrie se sărbătorește Ziua Universală a Drepturilor Copilului (Universal Children's Day), aniversând adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Convenției asupra Drepturilor Copilului, în anul 1989. Convenția a fost asumată și de România prin adoptarea legii Legea nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului, iar drepturile copilului fac în prezent obiectul Legii 272/2004, aliniată la acquis-ul comunitar, în concordanță cu convențiile internaționale în domeniu.

Cu toate acestea, în Satu Mare există la ora actuală sute de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, în familii în care drepturile lor sunt departe de a fi respectate. Rezultatele cercetării sociale „Evaluarea nevoilor și accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, lansată în 2015, arată o nevoie urgentă de intervenție pentru reducerea decalajului dintre oportunitățile de dezvoltare ale copiilor din mediile sociale defavorizate și ceilalți copii din comunitate.

 În familiile incluse în cercetare aproximativ 44% dintre adulți sunt analfabeți și doar 1 din 5 persoane lucrează; doar un sfert dintre copiii între 0-2 ani sunt înscrişi la o creşă, numai 48% dintre cei de 3-6 ani sunt înscrişi la o grădiniţă, în jur de 70% dintre cei de 7-13 ani sunt cuprinși în învatamantul primar, in vreme ce doar 47% din copiii de 14-18 ani sunt înscrişi la şcoală. Totodată, 6% dintre cei înscriși, merg la şcoală doar câteva zile pe săptămână, 3% mai rar, iar 10% nu merg deloc. Alte probleme majore identificate in Satu Mare sunt: asumarea deficitară sau greşită a rolurilor parentale; violenţa în familie și exploatarea prin muncă; problemele de sănătate şi abilităţile de igienă slab dezvoltate. 

Copiilor din aceste familii nu le sunt satisfăcute nevoile de bază şi nici cele legate de existenţa un mediu propice unei dezvoltări care să le permită în viitor ieşirea din cercul vicios al sărăciei. Asociația Stea atrage atenția asupra faptului căfără investiții coerente în prevenire și fără o implicare reală din partea tuturor, problemele vor continua să ia amploare, afectând grav viitorul comunității noastre.

În acest context, în perioada 9 Noiembrie – 23 Decembrie 2015, Asociația Stea, în parteneriat cu membrii Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea si combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare – GIPEX, desfășoară :

 

Campania de promovare

a drepturilor copilului

“Vreau și eu să fiu COPIL ! ”

 

 Campania urmărește conștientizarea comunității locale cu privire la problemele existente în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului în familiile aflate în dificultate în Satu Mare și promovează implicarea pe baza principiilor de parteneriat și de cetățenie activă pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți copiii noștri.

Programul campaniei cuprinde o serie de evenimente care se adresează publicului larg, cetățenilor, factorilor de decizie și profesioniștilor din domeniul social și mai ales copiilor din comunitatea sătmăreană:

·         Lansarea campanieiva avea loc în cadrul unei conferințe de presă organizată luni 9 noiembrie 2015, de la ora 10.00 în sala mică de ședințe a Consiliului Județean

·         Imediat după, în aceeași locație, este programată Masa Rotundă: „Măsuri active pentru creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului în comunitatea sătmăreană”. Sunt invitați profesioniști care lucrează cu copiii, reprezentați ai autorităților, jurnaliști, voluntari și alți membrii ai societății civile. Evenimentul își propune, ca prin dezbaterile care vizează domeniile principale ale drepturilor la protecție, dezvoltare și participare, să contribuie la identificarea unor soluții concrete prin care copiii din familiile aflate în dificultate să se poată bucura de o copilărie fericită.

·         În perioada 10 – 19 noiembrie 2015, sunt prevăzute 8 dezbateri pe tema drepturilor copilului în grădinițe, școli și licee din Satu Mare. Acestea pornesc de la vizionarea filmulețului intitulat „Vreau să fiu și eu COPIL”, realizat de către o echipă de voluntari și copii, beneficiari de servicii sociale și de bază în cadrul centrului de zi al Asociației Stea. Materialul video prezintă cu ajutorul tehnicilor specifice „teatrului de umbre” o poveste inspirată din situația reală a multora dintre familiile aflate în dificultate și are un final fericit ce promovează solidaritatea, implicarea și cetățenia activă. După vizionarea filmulețului, participanții vor fi implicați de către o echipă compusă din specialiști din cadrul Asociației Stea, în discuții și jocuri pe tema drepturilor copilului.

·         În data de 20 noiembrie 2015, sătmărenii sunt invitați la spectacolul de teatru „Suntem la fel ca voi !”, realizat în parteneriat cu Asociația Teatrul Genesis din Satu Mare.

·         Pe tot parcursul campaniei, Asociația Stea promovează prin intermediul canalelor mass-media și online spot-uri audio și video menite să conștientizeze populația sătmăreană cu privire la importanța implicării pentru ca toți copiii să aibă o copilărie fericită și un viitor luminos.

Asociația Stea mulțumește pentru sprijinul acordat în pregătirea și derularea acțiunilor din cadrul acestei campanii: domnului Otto Golban, coordonator la cineclubului de la Palatul Copiilor Satu Mare; domnului Carol Erdos și Asociației Teatrul Genesis din Satu Mare; Primăriei Satu Mare; Teatrului de Nord Satu Mare; Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și tuturor grădinițelor, școlilor și liceelor implicate în dezbaterile pe tema drepturilor copiilor; partenerilor din cadrul Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale – GIPEX și reprezentanților mass-mediei locale.

Campania de promovare a drepturilor copilului „Vreau și eu să fiu COPIL ! ” se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial –baza serviciilor sociale de calitate” implementat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Satu Mare din subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36 Euro finanţare nerambursabilă şi 25.166,25 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

Despre Asociaţia Stea

Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Leontina Volosciuc, asistent manager, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro