Inovație în Educație: Ghidul Pedagogic pentru Incluziune Digitală – „Parlamentul Păcii”

Educația este poarta spre un viitor mai luminos, dar pentru mulți copii din întreaga lume, acest drept fundamental este amenințat de riscul de abandon școlar. Cu toate acestea, există o soluție inovatoare care aduce împreună educația și tehnologia digitală pentru a schimba viețile copiilor. Ghidul pedagogic „Parlamentul Păcii – Ciclul de 3 Ateliere Digitale pentru Incluziune” este cheia pentru transformarea experienței de învățare a copiilor cu vârste între 7 și 11 ani, inclusiv a celora aflați la risc de abandon școlar.

Acest ghid pedagogic este rezultatul unui parteneriat inspirat între două organizații neguvernamentale cu vastă experiență în domeniul educației nonformale, Asociația Par Le Monde din Franța și Asociația Stea din România, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Sub egida proiectului „RENPI” (Raccroche toi à l’éducation via le numérique pour l’inclusion – Conectează-te cu școala prin incluziune digitală), aceste două organizații au dezvoltat un program educațional cu un obiectiv dublu: să ofere copiilor o șansă de a explora lumea digitală și să ofere profesorilor și experților în domeniul educației un instrument inovator și adaptabil de dezvoltare a competențelor digitale și nu numai.

Scopul esențial al acestui ghid pedagogic este de a încuraja incluziunea digitală și de a preveni abandonul școlar, oferind copiilor competențe digitale esențiale, dezvoltându-le încrederea în sine și conștientizarea socială. Mai mult decât atât, acest program își propune să creeze un mediu educațional stimulant și incluziv, în care fiecare copil are posibilitatea de a-și dezvolta potențialul prin intermediul instrumentelor digitale.

Ce aduce în plus acest ghid pedagogic?

  1. Incluziune Digitală Prin Conectare: Ghidul pedagogic „Parlamentul Păcii” aduce împreună copii din medii diferite, permițându-le să se cunoască și să înțeleagă experiențele și realitățile celorlalți. Acest lucru contribuie la combaterea discriminării și la promovarea empatiei.
  2. Competențe Digitale și Educaționale: Acest program le oferă copiilor abilitățile tehnice necesare pentru a utiliza instrumentele digitale în scopuri educaționale. Lectură, scriere, geografie – toate acestea pot fi învățate într-un mod atractiv și captivant.
  3. Prevenirea Abandonului Școlar: Ghidul pedagogic oferă un model de program educațional dedicat în special copiilor de 9 – 11 ani, care poate fi realizat de exemplu în cadrul orelor de educație civică sau de dirigenție. Cu abordarea sa inovatoare, acest program educațional încurajează copiii să-și vadă propria educație într-un mod nou și motivant, contribuind astfel la prevenirea abandonului școlar timpuriu.
  4. Dezvoltarea Abilităților Personale și Sociale: Acest ghid nu este doar despre competențe digitale, ci și despre dezvoltarea încrederii în sine, a empatiei și a implicării civice. Copiii învață să-și găsească propriile soluții și să-și schimbe modul în care se văd pe ei înșiși.

Cui se adresează acest ghid?

Aceste ateliere sunt potrivite pentru o gamă largă de profesioniști și experți care lucrează cu copii în diferite medii. Fie că sunteți profesor, asistent social, educator sau oricine altcineva preocupat de educația copiilor, acest ghid vă oferă instrumentele necesare pentru a face o diferență semnificativă în viața acestor copii.

Durată și obiective:

Acest ghid include trei ateliere, fiecare cu o durată de 1,5 ore, oferind un total de 4,5 ore de experiențe educaționale captivante. Obiectivele atelierelor vizează dezvoltarea competențelor digitale, de comunicare și sociale, precum și promovarea gândirii critice, creativității și implicării civice a copiilor.

Ghidul pedagogic „Parlamentul Păcii” reprezintă o oportunitate de a contribui la crearea unui mediu educațional mai incluziv și digital. Invităm cu entuziasm toți profesioniștii din domeniul social și educațional să descarce și să exploreze acest ghid pentru a face pasul către un viitor mai luminos pentru copiii și comunitățile lor. Prin educație și tehnologie, putem construi un viitor mai bun pentru toți!

Ghidul poate fi descărcat gratuit apăsând pe butonul alăturat:

Oportunități de colaborare:

Împărtășiți cu noi experiența folosirii acestui ghid !

Așa cum veți vedea, modul recomandat de a realiza activitățile expuse prin acest ghid este să propuneți copiilor din clasa sau grupa dumneavoastră să se conecteze cu alți copiii și să realizați programul în paralel. Poate fi vorba de o clasă din aceeași școală sau din altă localitate, sau din altă țară, și de ce nu, poate fi chiar o grupă de copii de la Asociația Stea.

Noi am testat acest program cu o grupă de copiii de la Stea și o clasă de copii dintr-o școală din Franța și am fost surprinși de cât de bine s-au implicat copiii și ce multe au învățat din această experiență.

Am fi foarte încântați să aflăm despre experiența dumneavoastră în folosirea acestui ghid și suntem deschiși să colaborăm pentru a dezvolta astfel de ateliere care-i capacitează pe copiii să gândească soluții la probleme care-i privesc, învățându-i să aibă o atitudine pro-activă și oferindu-le valoroase oportunități de învățare experiențială prin care își dezvoltă o gama largă de abilități de viață.