Skip to content

Cine suntem

Ți-ai putea imagina doar pentru o secundă cum ar fi dacă copilul tău ar mânca resturi din tomberoanele de cartier?

Că ar dormi într-o cocioabă fără toaletă?

Că ar străbate zilnic pentru a ajunge la școală 2 km de drum plin de noroi și apă pe timp de iarnă?

Că la școală ar sta 4 ore în frig și flămând?

Că încercând să-și ajute părinții să supraviețuiască de la o zi la alta, acesta ar munci la rampa de gunoi și ar căra saci care-i depășesc cu brio înălțimea și greutatea?

Că ar fi nevoit să ceară milă trecătorilor?

Că oamenii dragi lui sau cei care îl educă în sistemul de învățământ – și care ar trebui să-l sprijine – i-ar spune că nu e bun de nimic? Că n-o să ajungă niciodată departe în viață?

Malina

Acum imaginează-ți că pentru copilul tău și pentru alții ca și el, care cresc fără un model, o motivație, și mai ales fără a se putea gândi la un viitor altfel, ar exista o organizație a cărei echipă și-ar dedica timpul, resursele și energia pentru a oferi șansa fiecăruia în parte:

de a-și descoperi abilitățile,

de a-și trăi și exprima emoțiile,

de a învăța lucruri și de a vedea locuri noi,

de a interacționa cu oameni de succes care și-au depășit condiția și și-au urmat visul.

Imaginea nu mai este atât de dureroasă acum, așa-i?

Asociația noastră a luat ființă în 2004 deoarece un grup de tineri voluntari români și francezi a decis să acționeze pentru a schimba situația gravă în care au întâlnit copiii și tinerii aflați în dificultate din Satu Mare. Am ales să ne dedicăm energia pentru a schimba viitorul acestora, astfel încât să ajungă să iasă din cercul vicios al sărăciei.

Din 2016 Asociația Stea își concentrează intervenția pe sprijinirea incluziunii sociale a comunității vulnerabile din cartierul Sătmărel a municipiului Satu Mare. Aici, peste 450 de persoane, dintre care 181 de minori, se confruntă cu grave probleme socio-economice care se perpetuează din generație în generație și care îi țin captivi în cercul vicios al sărăciei.

Programul de la Centrul de zi Stea pentru copii include o masă caldă/zi, ghiozdane și rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte la început de an școlar, educație non-formală: cursuri de șah, de robotică, program de descoperire meserii de viitor, dezvoltare personală, grădinărit, sport, alfabetizare.

În paralel, tinerii și mamele din comunitate participă la ateliere de croitorie și la un program de terapie ocupațională prin horticultură menit să le asigure cadrul necesar dezvoltării abilităților de viață necesare incluziunii sociale.

Așa cum există momente în care acești oameni care trăiesc în condiții greu de imaginat nu reușesc să vadă luminița de la capătul tunelului și deseori pun armele jos și renunță la a mai face ceva din cauza barierelor pe care le întâmpină (cele mai multe de ordin psihologic și din cauza lipsei educației), există momente în care echipa de profesioniști ai Asociației Stea are impresia că luptă cu morile de vânt, că indiferent de eforturile pe care le face nu se văd mari schimbări, că uneori frustrarea celor marginalizați se întoarce împotriva ei.

Însă munca din domeniul social se vede în ani, de la o generație la alta.

Elena (49 de ani) a crescut într-o baracă, alături de cei 7 frați și surori si de părinți. Modelul ei a fost mama, care nu
a muncit niciodată deoarece și-a crescut copiii și a fost casnică toată viața.

Elena, la rândul ei, a considerat că educația nu este o prioritate iar la 16 ani era deja măritată și aștepta primul copil. Au urmat apoi alți 7 copii iar vârsta a doua a găsit-o pe Elena mamă, bunică și casnică, fără nici o perspectivă de viitor.

Orele petrecute în mediul de lucru protejat al Grădinii Stea, consilierea și programele de empowerment și dezvoltare personală au făcut-o pe Elena să-și dorească schimbări pe plan personal dar și în ceea ce privește educația copiilor săi.

Elena a mers pentru prima oară la muncă în urmă cu 3 ani și de atunci continuă să lucreze ca sezonier în străinătate cu contract legal, de 2 ori pe an, împreună cu soțul. Copiii ei au fost încurajați să nu abandoneze școala, toți reușind să termine minim 8 clase, 3 dintre ei fiind deja la casele lor, cu loc de muncă și integrați social.

Veniturile familiei au crescut considerabil iar condițiile de trai s-au schimbat radical. Elena a cumpărat și o vacă anul trecut iar surplusul de lapte îl oferă altor mame din comunitatea din Sătmărel.

Dintr-o familie care a primit ajutor, familia Elenei a devenit
suport pentru alți oameni din comunitatea defavorizată din Sătmărel. Iar nepoții Elenei au deja un model diferit de cele pe care comunitățile de romi le oferă din generație în generație, în special în ceea ce privește viața și soarta femeilor rome.

DSC00793

Vestea bună este că în fiecare familie din comunitatea din Sătmărel există o Elena fetiță sau adult ale căror destine și mentalități au fost, sunt sau vor fi schimbate în bine. Nivelul de trai crește de la an la an, rata abandonului școlar este în scădere, tot mai multe persoane din comunitate aleg să muncească ca sezoniere sau cu contracte pe perioadă nedetermintă atât în țară cât și în străinătate, 4 femei din comunitate au dobândit permisul de conducere în ultimii 2 ani iar alte 2 femei sunt în curs de dobândire a acestuia, câteva familii și-au încropit în jurul colibelor mici grădini după modelul Stea în care cultivă salată, pătrunjel, ceapă și cartofi iar lista de înscriere a copiilor la activitățile de la centrul de zi al Asociației Stea devine tot mai lungă.

Cristofer (12 ani) a fost diagnosticat cu ADHD și catalogat de către cadrele didactice în urmă cu 3 ani “un copil-problemă”, aflat în risc de abandon școlar. Astăzi, băiatul cu ochii albaștri ca cerul este campion la șah, continuă să meargă la școală și să participe la activitățile de la centru, înregistrând mari progrese  în ceea ce privește capacitatea de atenție și concentrare, dar și comportamentul în societate.

Echipa noastră

Membrii Consiliului Director :

Beatrix-Pușa Câmpan – președinte

Ioana-Amalia Kerekes – vicepreședinte 1

Otilia Claudia Matioc Pop – vicepreședinte 2

Olimpiu-Dan Blideran – secretar

Ioana Theodora Vladimirescu – membru

Echipa executivă :

Cristina-Maria Bala – director executiv

Diana Bretan – manager atragere fonduri

Anita Toth – consilier juridic

Elisabeta Balazs – contabil

Loredana Molnar – manager departament proiecte

Echipa educativă Stea

Diana Săvianu – asistent social
Katalin Gabris – asistent social
Bianca Mititel – consilier
 Lucia Maxim – psiholog
 

Asociatia Stea