Skip to content

Spectacolul „AI ROMALES !” va fi prezentat in cadrul unui festival internaÅ£ional

În perioada 26 – 27 iunie, sătmărenii au posibilitatea de a urmării spectacolul construit È™i pus în scenă de tinerii noÈ™tri în cadrul unui festival internaÈ›ional ce reuneÈ™te la Satu Mare partenerii din România, Ungaria È™i Ucraina implicaÈ›i în proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” – HUSKROUA/1101/082” finanÅ£at de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.
Evenimentul urmăreÈ™te promovarea valorilor ÅŸi a elementelor de tradiÅ£ie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare ÅŸi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană ÅŸi Romă) promovând interculturalitatea, dar ÅŸi punerea în valoare a talentului ÅŸi a potenÅ£ialului copiilor ÅŸi tinerilor cu dizabilităţi sau aflaÅ£i în dificultate, facilitând lupta împotriva discriminărilor ÅŸi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.

Spectacolul „AI ROMALES !” a fost creat în perioada ianuarie – aprilie 2014 în cadrul unui “Program de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiÅ£ii culturale transfrontaliere” realizat de către echipa AsociaÅ£iei Stea. Acesta este rodul muncii tinerilor străzii implicaÅ£i încă din faza de alegere a temei spectacolului care s-a făcut luând în considerare părerea acestora, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar ÅŸi faptul că, în ciuda apartenenÅ£ei a peste 90% dintre aceÅŸtia la comunităţi de etnie romă, ei ÅŸi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiÅ£ie specifice acestei etni le erau necunoscute. Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, domnul Dorel Iurcencu, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini ÅŸi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, construind împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (scenariu, coloană sonoră, costume, decor) ce a fost pregătit cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare, a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” ÅŸi a unor oameni de cultură din Satu Mare.

Vă așteptam alături de noi la festivalul internațional !

Detalii suplimentare pot fi obÈ›inute de la AsociaÅ£ia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numărul de telefon 0261-877770.

Proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” – HUSKROUA/1101/082” este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru EducaÈ›ie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), AsociaÈ›ia Stea si FundaÈ›ia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

Acest comunicat a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. ConÅ£inutul acestui comunicat intră în responsabilitatea AsociaÅ£iei STEA ÅŸi nu reflectă în mod necesar poziÅ£ia oficială a Uniunii Europene.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world