Grup de auto-susținere pentru persoane vulnerabile din Satu Mare

INFORMARE DE PRESÄ‚

PENTRU PUBLICARE IMEDIATÄ‚

Satu Mare, România, 28 august 2014

Începând din luna august 2014, în cadrul centrului de zi al AsociaÈ›iei Stea funcÈ›ionează un nou tip de serviciu menit să sprijine tinerii aflaÈ›i în dificultate în activarea resurselor proprii È™i a celor din comunitățile din care fac parte în vederea găsirii de soluÈ›ii pentru problemele cu care se confruntă. Este vorba despre un grup de auto-susÈ›inere, având la bază modelul grupurilor terapeutice specifice terapiei comunitare integrative create de etno-psihiatrul brazilian, Dr. Adalberto Barretto. Principalul scop al acestui serviciu este promovarea sănătății ÅŸi bunăstării într-un mod participativ. Ideea de bază în funcÈ›ionarea grupului de auto-susÈ›inere este aceea ca acolo unde există probleme, există ÅŸi soluÈ›ii, ca dificultățile ÅŸi constrângerile generează competenÈ›e, iar împărtășirea acestora poate ajuta indivizii, familiile ÅŸi comunitățile să facă față mai uÈ™or problemelor.

Realizată cu frecvență de o dată pe săptămână, activitatea grupului constă într-o reuniune condusă de către un facilitator, în cadrul căreia participanÈ›ii aleg să abordeze în detaliu un subiect problematic dintre cele propuse de către cei prezenÈ›i. Principiul de funcÈ›ionare este acela de a valoriza experienÈ›ele personale ale membrilor, ajutându-i să găsească soluÈ›ii pentru diverse situaÈ›ii problematice care-i preocupă din viaÈ›a de zi cu zi. Membrii grupului care s-au confruntat cu dificultăți similare celei aflate în discuÈ›ie sunt încurajaÈ›i să prezinte cum au reuÈ™it ei să treacă peste acestea. Pe tot parcursul activității facilitatorul urmăreÈ™te susÈ›inerea unei bune dinamici de grup È™i respectarea câtora reguli de bază : nu judecăm È™i nu dăm sfaturi, ci vorbim doar despre experienÈ›e personale prin care am trecut efectiv. În acest mod, discuÈ›ia ajută participanÈ›ii să descopere ce au făcut alÈ›ii atunci când s-au confruntat cu o problemă similară celei pe care o au ei, să identifice noi perspective de abordare a acesteia, să afle informaÈ›ii utile È™i să le crească încrederea în propriile capacități de a găsi soluÈ›ii. În cadrul grupului observarea, schimburile de experienÈ›e, confruntarea cu ceilalÈ›i, experimentarea de noi comportamente È™i suportul colectivității sunt o sursă importantă de reducere a stresului social, de învățare ÅŸi dezvoltare.

Până în momentul de față la activitățile grupului de auto-susÈ›inere creat în cadrul AsociaÈ›iei Stea participă 8 tineri aflaÈ›i în dificultate, acesta fiind deschis È™i pentru alÈ›i tineri cu vârste între 16 È™i 35 de ani din grupuri vulnerabile din Satu Mare: tineri fără adăpost, persoane care se confruntă cu dificultăți care pot conduce la excluziune socială, persoane care au săvârÈ™it infracÈ›iuni, persoane care practică prostituÈ›ia. Grupul se reuneÈ™te în fiecare zi de joi cu începere de la ora 11.00 la centrul de zi al AsociaÈ›iei Stea din Bulevardul Octavian Goga nr.14 din Satu Mare.

Pentru detalii È™i programarea la un interviu de selecÈ›ie a beneficiarilor, persoanele interesate de acest serviciu sunt încurajate să vină direct la AsociaÈ›ia Stea sau să contacteze echipa educativă la telefon : 0361 – 884330, de luni până vineri în intervalul orar : 9.00 – 17.00.

Grupul de auto-susÈ›inere este unul dintre serviciile noi pe care AsociaÈ›ia Stea le furnizează în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare ÅŸi PoliÈ›ia Locală a municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÈ›at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36  Euro finanÈ›are nerambursabilă ÅŸi 25.166,25 Euro contribuÅ£ia AsociaÅ£iei Stea ÅŸi a partenerilor săi.

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Donate to help for a cause and be a part to create a better world