Skip to content

Un exemplu de implicare pentru o lume mai bună

AsociaÅ£ia Stea a organizat în data de 9 decembrie 2014, cu începere de la ora 11.00 în sala de sedinÈ›e a Consiliului Local din Satu Mare evenimentul ce marchează încheierea unui remarcabil proiect de voluntariat internaÈ›ional desfășurat în perioada martie – decembrie 2014 în folosul comunității sătmărene. „Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieÅ£ii copiilor ÅŸi tinerilor străzii” – RO-21-188-2013-R3, realizat cu sprijinul financiaralComisiei Europene prin intermediul Programului “Tineret în AcÅ£iune” – AcÅ£iunea 2 : Serviciul European de Voluntariat,  i-a permis unei tinere de 24 de ani din Italia, Giulia Natella, să se implice timp de aproape 9 luni, zi de zi, ca voluntar, pentru a acÈ›iona în mod concret în direcÈ›ia convingerilor ei puternice cu privire la ce putem face pentru a construi o lume mai bună.

Viziunea Giuliei despre importanÈ›a implicării civice È™i combaterii disciminării a găsit o corespondență perfectă în misiunea AsociaÈ›iei Stea de a lupta împotriva excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, de a susÈ›ine accesul la È™coală È™i de a-i educa pe cei ce de la vârste fragede, constrânÈ™i de lipsuri È™i privaÈ›i de un suport moral adecvat, ajung să trăiască în subcultura sărăciei, departe de unele dintre normele populaÈ›iei majoritare de care se distanÈ›ează treptat din ce în ce mai mult.

Giulia nu a ales în mod întâmplător România. În Italia, la Roma, oraÈ™ul ei natal, Giulia, prin implicare ca voluntară în cadrul organizaÈ›iei Popica Onlus, a descoperit situaÈ›ia romilor originari din Europa de Est, care trăiesc în condiÈ›ii dificile în colibe È™i locuinÈ›e improvizate pe terenuri de la marginea oraÈ™ului. Aceste persoane se confruntă în Italia cu grave probleme de discriminare È™i au o situaÈ›ie foarte precară. Animată de convingeri puternice din sfera drepturilor omului È™i în mod deosebit a drepturilor copilului, Giulia È™i-a propus să nu rămână indiferentă, ci să se implice ca voluntar, alegând Serviciul European de Voluntariat ca oportunitate de acÈ›iune concretă.

La AsociaÈ›ia Stea Giulia s-a implicat în numeroase acÈ›iuni sprijinind echipa AsociaÈ›iei Stea în munca cu 169 de copii È™i tineri È™i 52 de părinÈ›i care se confruntă cu grave probleme sociale. Programul ei a cuprins : activități educative È™i de animaÈ›ie realizate cu Caravana Educalternativa în aer liber, realizate direct în zonele în care trăiesc beneficiarii; activități de educaÈ›ie pentru igienă, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală È™i a sarcinilor nedorite; activități de dezvoltare a abilităților de viață (sociale / emoÈ›ionale / cognitive È™i comportamentale); activități de dezvoltare a abilităților de integrare profesională; alfabetizare È™i dezvoltarea cunoÈ™tinÈ›elor de cultură generală; activități de educaÈ›ie civică È™i acÈ›iuni în folosul comunității locale; atelier de grădinărit; program de colectare selectivă a deÈ™eurilor È™i ateliere de reciclare creativă; ateliere de teatru; campanie de promovare a voluntariatului în comunitatea sătmăreană È™i jurnal de voluntariat.

Unul dintre cele mai mari importante rezultate obÈ›inute prin implicarea Giuliei alături de alÈ›i voluntari È™i echipa AsociaÈ›iei Stea este evitarea abandonului È™colar a 97 de copii din familii ce trăiesc la limita sărăciei extreme È™i înscrierea la grădiniță È™i È™coală a altor 18 care nu fuseseră niciodată È™colarizaÈ›i, însă la rândul ei Giulia, consideră că a câÈ™tigat foarte multe din această experiență având posibilitatea să înveÈ›e tainele asistenÈ›ei sociale în cadrul unei echipe profesioniste È™i primind adevărate lecÈ›ii de viață de la copii È™i tinerii minunaÈ›i pe care a avut ocazia să-i cunoască È™i cu care a trăit atâtea momente pline de emoÈ›ii. În cazul Giuliei, această experiență de voluntariat are un impact hotărâtor pentru viaÈ›a ei profesională, stând la baza deciziei de a se înscrie la facultate în Italia din septembrie 2014 pentru a urma o carieră de educator social.

Evenimentul de final al proiectului, constând într-o conferință de presă È™i un vernisaj al unei expoziÈ›ii itinerante de fotografii ce ilustrează într-un mod foarte expresiv activitatea de voluntariat a Giuliei, are rolul principal de a promova implicarea prin voluntariat, valorile care stau în spatele acestei experienÈ›e deosebite È™i rezultatele atinse, fiind un exemplu demn de urmat pentru a genera o schimbare pozitivă în jurul nostru. Tocmai de aceea, fotografiile È™i jurnalul de voluntariat al Giuliei vor fi folosite în continuare de AsociaÈ›ia Stea pentru promovarea voluntariatului în comunitatea sătmăreană, purtând motto-ul sugestiv : „Schimbarea începe cu tine ! Fii voluntar !”

Pentru mai multe detalii, va stăm la dispoziÅ£ie la telefon 0361-884330 sau 0743174169. Persoana de contact: Magdalena Tarta, Responsabil proiect, E-mail: asociatiastea@gmail.com.

–––––––––––––––––––––––––––

Proiect finanÅ£at de către Comisia Europeană prin intermediul Programului “Tineret în AcÅ£iune” – AcÅ£iunea 2 : Serviciul European de Voluntariat

Acest comunicat reprezintă responsabilitatea exclusivă  a AsociaÅ£iei Stea ÅŸi ANPDCEFOP ÅŸi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conÅ£inutul informaÅ£iei va fi folosit.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world