Skip to content

Copiii, tinerii şi părinţii susţinuţi de Caravana Educalternativa sărbătoresc progresele făcute cu sprijinul Fundaţiei Orange

Satu Mare, 15 decembrie 2014

Caravana Educalternativa, care în ultimele 10 luni a derulat activitati socio-educative pentru copii si tineri provenind din familii defavorizate din Satu Mare, a ajuns la final.   

Pentru a marca incheierea Caravanei, Asociatia Stea a organizat, într-una dintre cele mai mari zone de intervenÅ£ie, “Stadionul UNIO” din Satu Mare, un carnaval cu masti la care au fost invitati copiii si tinerii beneficiari, precum si voluntarii si reprezentantii partenerilor din proiect. Cu totii au sarbatorit rezultatele deosebite obtinute in acest proiect si au pus in valoare ceea ce au invatat in ultimele luni. 

Caravana Educalternativa, ce a avut loc in cadrul proiectului „EducaÅ£ie pentru viitor”, a fost realizata de către AsociaÅ£ia Stea în perioada februarie – octombrie 2014, având ca scop susÅ£inerea educaÅ£iei timpurii, a integrării în sistemul educativ ÅŸi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor ÅŸi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare. Proiectul, iniÅ£iat ÅŸi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange, a fost selectat în cadrul concursului „SusÅ£ine un ONG” organizat de FundaÅ£ia Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaÅ£ii Orange România, program ce a oferit în 2014 finanţări de peste 125.000 lei.

Cu ajutorul Caravanei Educalternativa un număr de 169 de copii ÅŸi tineri ÅŸi 52 de părinÅ£i au beneficiat in ultimele 10 luni de activităţi de alfabetizare, programe de tip didactic,jocuri educative, activităţide animaÅ£ie socio-educativă, concursurisportive, atelierede educaÅ£ie pentru sănătate, programe de educaÅ£ie civică ÅŸi acÅ£iuni de curăţenie realizate în folosul comunităţii, atelierede educaÅ£ieparentală, informare, consiliereÅŸimediere pentru acces la servicii sociale ÅŸi de bază în comunitate.

Celemai importante rezultate obÅ£inute în urma acestora vizează prevenirea abandonului ÅŸcolar a 97 de copii aflaÅ£i în situaÅ£ie de risc ÅŸi înscrierea la ÅŸcoală ÅŸi grădiniţă a 18 copii care nu fuseseră niciodată înscriÅŸi în sistemul educativ, reprectiv creÅŸterea gradului de responsabilizare a părinÅ£ilor pentru asigurarea în familie a unui mediu propice pentru dezvoltarea copiilor.

Diana TarÅ£a, asistent social în cadrul AsociaÅ£iei Stea, care a lucrat în mod direct cu aceste familii se declară mulÅ£umită de progresele făcute cu majoritatea părinÅ£ilor însă consideră că nevoia de intervenÅ£ie prin programe de educaÅ£ie parentală este în continuare foarte mare în zonele defavorizate: ”Am întâlnit multe situaÅ£ii în care părinÅ£ii nu ÅŸi-au înscris copiii la grădiniţă ÅŸi ÅŸcoală din ruÅŸine pentru că nu le pot asigura nici cele mai elementare resurse: haine, igienă, rechizite. În aceste cazuri, cu o minimă investiÅ£ie materială ÅŸi consiliere, barierele în calea accesului la educaÅ£ie au fost spulberate uÅŸor. O altă problemă o reprezintă însă stima de sine foarte scăzută ÅŸi mentalitatea părinÅ£ilor, care confruntându-se de-a lungul vieÅ£ii cu multe greutăţi, ajung să se desconsidere ÅŸi inclusiv să le transmită copiilor lor că ei nu sunt capabili să înveÅ£e ÅŸi că eforturile de a fi ca ceilalÅ£i copii sunt zadarnice. Aici este extrem de important ca aceste familii să primească susÅ£inere din exterior, pentru ca nimic nu este mai periculos pentru aceÅŸti copii decât să ajungă să-ÅŸi înrădăcineze ideea că ei nu sunt capabili de nimic bun.”

Cristina Bala, directorul AsociaÅ£iei Stea puctează rolul pe care acest proiect l-a avut în comunitatea sătmăreană: “Acest proiect ne-a permis să creÅŸtem în mod semnificativ accesul copiilor ÅŸi familiilor vulnerabile din Satu Mare la programele educative ÅŸi de consiliere pe care înainte puteam să le desfăşurăm doar la centrul nostru de zi unde locurile sunt limitate. Practic, am crescut de până la 8 ori numărul celor pe care i-am putut susÅ£ine în mod aprofundat ÅŸi rezultatele, mai ales în ceea ce priveÅŸte copiii, sunt într-adevăr remarcabile. Dacă la începutul activităţii caravanei, majoritatea lor, în mod deosebit cei care nu au fost niciodată la ÅŸcoală ÅŸi grădiniţă, erau extrem de energici, aproape imposibil de implicat în orice fel de activităţi de grup în care se cerea să fie atenÅ£i ÅŸi să conlucreze cu alÅ£i copii respectând anumite reguli, în numai câteva luni, schimbarea este majoră: la ora actuală nu mai există nici o diferenţă de comportament între aceÅŸti copii ÅŸi oricare alt copil din comunitate care participă la programul ÅŸcolar. Aceasta este o realizare importantă, deoarece din experienÅ£a noastră, majoritatea copiilor din mediile defavorizate pe care i-am sprijinit să ajungă la ÅŸcoală în anii trecuÅ£i au avut dificultăţi majore de integrare. Mai mult, unii dintre ei, au ajuns să fie înregistraÅ£i cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale, nu datorită unor probleme de sănătate mintală, ci datorită unui retard major de dezvoltare a unor abilităţi de bază care a apărut ca urmare a lipsei aproape totale de atenÅ£ie ÅŸi îndrumare educativă în familie”.

Chiar dacă proiectul “EducaÅ£ie pentru viitor” se află la final, baza materială achiziÅ£ionată cu sprijinul FundaÅ£iei Orange permite susÅ£inerea în continuare a copiilor care frecventează grădiniÅ£a ÅŸi ÅŸcoala. Caravana Educalternativa va fi sistată până la primăvară, însă echipa mobilă a AsociaÅ£iei Stea va continua să monitorizeze ÅŸi să lucreze cu familiile, iar copiii ÅŸi tinerii cu cele mai mari nevoi de susÅ£inere vor beneficia de activităţile educaÅ£ionale, de consiliere ÅŸi de baza logistică ÅŸi materială pentru igienă ÅŸi sănătate în cadrul centrului de zi al asociaÅ£iei.

Valoarea totală a proiectului „EducaÅ£ie pentru viitor” a fost de 53.274 lei, din care 30.260 lei au fost oferiÈ›i de FundaÈ›ia Orange. Implementarea proiectului a fost posibilă ÅŸi datorită co-finanţării pe care AsociaÅ£ia STEA a primit-o din partea partenerilor Grenoble Isere Romania ÅŸi Solidarité Enfance Roumanie (FranÅ£a), Popica Onlus (Italia) ÅŸi Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţă Socială. Pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a activităţilor construite prin proiect ÅŸi în special a Caravanei “Educalternativa” echipa AsociaÅ£iei Stea are în continuare nevoie de voluntari. Persoanele interesate să participe la acÅ£iunile care se vor realiza la centrul de zi pe perioada iernii, ne pot contacta la e-mail: asociatiastea@gmail.com, telefon: 0361884330, 0743174169, sau sunt aÅŸteptate direct în Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 în zilele lucrătoare de la ora 8.00 la 16.00.

                        

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizatie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

 

Despre Fundaţia Orange

FundaÅ£ia Orange România este o organizaÅ£ie non-guvernamentală care se implică în viaÅ£a comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaÅ£a persoanelor dezavantajate.

Anual, prin fondul de finanÅ£are “Lumea prin culoare ÅŸi sunet”, FundaÈ›ia Orange oferă granturi pentru organizaÅ£ii neguvernamentale care propun proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz ÅŸi/sau de vedere ajutându-le să comunice ÅŸi să relaÈ›ioneze, pentru a se integra în societate ÅŸi pentru a trăi mai bine. Prin programul „SusÅ£ine un ONG”, FundaÅ£ia Orange oferă fonduri pentru programe filantropice coordonate de angajaÅ£i ai Orange România ÅŸi realizate în parteneriat cu o organizaÅ£ie non-profit parteneră. Pentru mai multe informaÅ£ii vă rugăm vizitaÅ£i http://www.fundatiaorange.ro/

 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, director, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi www.asociatiasteasm.ro

Donate to help for a cause and be a part to create a better world