Skip to content

Un grup de elevi din școlile sătmărene au ales deja să fie voluntari la Stea. Campania de atragere de voluntari continuă. Alege şi tu să te implici !

Satu Mare, România, 05 februarie 2015

Dacă e să ne mândrim cu rezultatele din ultimele luni, programe educative desfășurate la centrul de zi ÅŸi în zonele defavorizate, proiecte noi implementate, înscrieri la È™coală È™i grădiniță, copii È™i tineri aflaÅ£i în dificultate care fac progrese de incluziune socială, trebuie neapărat să amintim È™i de rezultatele campaniei de recrutare a voluntarilor în È™coli, activitate de care s-a ocupat Diana TarÈ›a, o tânără de doar 24 de ani, care a ales cu sufletul atunci când a decis să se angajeze la AsociaÈ›ia Stea.

După ce s-a convins că poate face față problemelor  cu care se confruntă cei mai marginalizaÈ›i dintre sătmăreni È™i că unora le poate schimba viaÈ›a în bine, Diana a decis să încerce să-i convingă È™i pe alÈ›i tineri să se uite în jurul lor È™i să îÈ™i deschidă fiecare inima ÅŸi mintea pentru a se implica activ în construirea unui viitor mai bun pentru comunitatea noastră.

Campanie în È™coli, 42 de voluntari interesaÅ£i

AÈ™a a pornit campania de recrutare a voluntarilor în È™colile sătmărene în toamna anului 2014, iar aceasta va continua pe tot parcursul anului 2015. A bătut la uÈ™ile instituÈ›iilor de învățământ iar acestea i s-au deschis. Conducerile liceelor au primit-o cu căldură, oferindu-i tot suportul iar elevii au rămas plăcut surprinÈ™i de prezentările È™i implicarea Dianei în problemele cu care se confruntă persoanele vulnerabile în viaÈ›a de zi cu zi. În urma prezentărilor zeci de elevi s-au arătat interesaÅ£i să facă voluntariat la Stea iar în prezent 15 dintre aceÅŸtia se implică activ în diferite activităţi la centrul de zi ÅŸi în cadrul campaniilor desfăşurate în comunitate. Chiar dacă la început pentru unii din aceÈ™ti tineri, voluntariatul a fost un tărâm necunoscut, intrând în contact cu beneficiarii de la Stea ei au înÈ›eles rapid că viaÈ›a a fost crudă cu mulÈ›i dintre semenii lor È™i că nu pot sta deoparte. MânaÈ›i de spiritul cetăţeniei active ÅŸi de sentimentul de întrajutorare, elevii-voluntari, fac colecte de bani, haine, îmbrăcăminte, fructe pentru beneficiarii de la Stea ÅŸi construiesc proiecte pe care învaţă să le realizeze dezvoltându-ÅŸi numeroase abilităţi ce le vor fi foarte utile pentru viitorul lor profesional.

Elevii au demarat proiectul « O masă caldă » pentru beneficiarii de la Stea

Unul dintre proiectele elevilor-voluntari pe care aceÅŸtia au reuÅŸit deja să-l pună în practică este “O masă caldă”. Prin acest proiect, ei urmăresc să ofere copiilor ÅŸi tinerilor care frecventează centrul de zi, o masă caldă, cel puÅ£in o dată pe lună. Pentru aceasta, împreună cu Diana, au pregătit cutii de donaÈ›ii pe care le-au depus în È™coli È™i în alte instituÈ›ii iar din banii colectaÈ›i prima masă caldă a fost deja servită săptămâna trecută. 

Rolul voluntarilor în cadrul AsociaÈ›iei Stea este de a se implica în acÈ›iunile asociaÈ›iei ÅŸi de a contrubui la dezvoltarea acestora prin idei ÅŸi realizarea efectivă de proiecte noi, promovând principiile cetăţeniei active ÅŸi implicarea comunităţii pentru schimbarea în bine a situaÅ£iei persoanelor aflate în dificultate. Voluntarii pot alege dintr-o gamă foarte variată de activităţi, să se implice în munca directă cu oamenii care au nevoie de sprijin sau în alte tipuri de activităţi ÅŸi acÅ£iuni civice, culturale, de lobby ÅŸi advocacy pentru crearea unui mediu propice incluziunii sociale a acestor persoane.

Beatrix: Recunosc că până să văd prezentarea Dianei, nu am dat prea mare importanță oamenilor străzii. Intrând în contact direct cu ei la întâlnirile de la Stea, am descoperit că mulÈ›i dintre ei au pur È™i simplu nevoie de ajutor, chiar dacă acesta constă într-o vorbă bună, un zâmbet sau chiar o îmbrățiÈ™are care, dacă vorbim despre A., un băieÈ›el de 4 aniÈ™ori, face minuni. AÈ™a am decis să mă implic È™i îmi doresc din tot sufletul să fac ceva bun È™i pentru alÈ›ii.  

Diana TarÈ›a:Pot să spun că pentru mine voluntariatul e un mod de viață, de dezvoltare interioară È™i de la persoană la persoană, o întreagă experiență cu ajutorul căreia ajungi să vezi lumea cu alÈ›i ochi. Te implici, ajuÈ›i oameni, îÈ›i faci prieteni iar toate acestea, în cazul meu s-au transformat într-un loc de muncă prin care fac ceea ce sunt convinsă ce este menirea mea.

MulÈ›umim pentru implicare conducerilor instituÅ£iilor de învăţământ: Colegiul NaÅ£ional „Mihai Eminescu” Satu Mare, Colegiul National „Doamna Stanca” Satu Mare, Colegiul NaÈ›ional „Ioan Slavici” Satu Mare, Colegiul Economic Gheorghe DragoÅŸSatu Mare, Liceul Teoretic German "Johann Ettinger", Liceul Teologic Ortodox Român „Nicolae Steinhardt”.

Persoanele interesate de oportunităţile de voluntariat de la AsociaÅ£ia Stea sunt încurajate să contacteze echipa noastră la telefon fix : 0361-884330, mobil: 0743174169 sau e-mail: asociatiastea@gmail.com sau să viziteze direct centrul de zi al AsociaÅ£iei Stea în Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00.

Această campanie de recrutare de voluntari este realizată în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, PoliÅ£ia Locală a municipiului Satu Mare ÅŸi DirecÅ£ia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36 Euro finanÅ£are nerambursabilă ÅŸi 25.166,25 Euro contribuÅ£ia AsociaÅ£iei Stea ÅŸi a partenerilor săi.

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziÅ£ie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.comsau vă rugăm să vizitaÅ£i:  www.asociatiasteasm.ro

 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Donate to help for a cause and be a part to create a better world