AsociaÈ›ia Stea lansează raportul de cercetare „Evaluarea nevoilor ÅŸi accesibilităţii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare – 2015â€
La iniÈ›iativa AsociaÈ›iei Stea, ONG-urile È™i instituÈ›iile membre ale Grupului de lucru inter-sectrial pentru prevenirea È™i combaterea excluzunii sociale – GIPEX s-au implicat în realizarea unei ample cercetări sociale ce a urmărit să identifice situaÈ›ia actuală cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din Satu Mare. Acest studiu contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de analiză a nevoilor persoanelor provenind din categorii defavorizate, în vederea dezvoltării pe termen mediu ÅŸi lung de servicii sociale ÅŸi de bază care să aducă răspunsuri coerente pentru a sprijini incluziunea socială a acestora.
Rezultatele raportului de cercetare „Evaluareanevoilor ÅŸi accesibilităţii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”vor fi prezentate miercuri, 3 iunie 2015, de la ora 13.00 în cadrul unei conferinÈ›e de presă ce va avea loc în sala de È™edinÈ›e a Consiliului Local din Satu Mare, în prezenÈ›a reprezentanÈ›ilor ONG-urilor È™i instituÈ›iilor implicate în acest studiu.
Cerecetarea a fost realizată în perioada octombrie 2014 – martie 2015 pe un eÈ™antion de aproape 600 de persoane È™i scoate în evidență nevoile, situaÈ›iile dificile cu care se confruntă principalele categorii de persoane vulnerabile identificate din Satu Mare, precum È™i serviciile sociale È™i de bază la care pot apela, funizate de mai multe instituÈ›ii È™i ONG-uri sătmărene. Raportul prezintă o imaginea actuală cu date, analize È™i sinteze de profil ale acestor categorii de persoane defavorizate È™i este rezultatul a zeci de ore de investigaÈ›ii asupra unor grupuri È›intă precum: copii È™i tineri ai străzii, persoane fără adăpost, persoane cu handicap, dependenÈ›i de alcool sau de droguri È™i alte grupuri aflate la risc de excluziune socială. Realizatorii acestei cercetări au speranÈ›a că rezultatele din raport vor aduce un plus de valoare în dezvoltarea de servicii sociale care să aibă un impact real în viaÈ›a acestor oameni. Problemele cu care se confruntă aceste persoane sunt extrem de complexe È™i se află în legături de interdependență unele cu altele, ceea ce face ca intervenÈ›ia celor ce È™i-au asumat responsabilități în acest sens să fie una dificilă È™i de durată fiind nevoie de o stânsă colaborare inter-sectorială.
AsociaÈ›ia Stea multumeÈ™te tuturor instituÈ›iilor È™i ONG-urilor care s-au implicat în realizarea acestei cercetări sociale pentru interesul, deschiderea È™i deplina cooperare. Rezultatele studiului vor fi folosite mai departe de specialiÈ™tii sistemului de asistență socială din Satu Mare pentru a fundamenta intervenÈ›ii, decizii È™i proiecte care să aducă soluÈ›ii coerente È™i comprehenisve pentru o viață mai bună a persoanelor vulnerabile.
Această cercetare socială a fost realizată în cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de AsociaÈ›ia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, PoliÅ£ia Locală a municipiului Satu Mare ÅŸi DirecÅ£ia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Despre Asociaţia Stea
AsociaÅ£ia Stea este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Leontina Volosciuc, asistent manager, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro