Skip to content

Grădinile AsociaÈ›iei Stea, adevărate oaze de … SPERANȚĂ !

 

În munca AsociaÈ›iei Stea pe care o realizăm de mai bine de 10 ani cu persoane defavorizate din Satu Mare, izvorâtă din convingerea profundă că implicarea este calea de a construi o lume mai bună, ne-am lovit adesea de obstacole. Și poate cele mai mari dintre ele au fost cele legate de mentalitate. Într-o lume în care toÈ›i aleargă în ritm alert, în care foarte puÈ›ini sunt cei care mai reuÈ™esc să îÈ™i găsească timp pentru a le păsa de cei din jur, acÈ›iunea noastră este de cele mai multe ori neînÈ›eleasă… „Vă luptaÈ›i cu morile de vânt”, este mesajul pe care l-am primim adesea, mai mult sau mai puÈ›in direct, de la cei ce n-au curajul să privească dincolo de prejudecățile care îi împiedică să creadă că o lume mai bună este posibilă.

Printr-o iniÈ›iativă începută anul trecut prin proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă”, avem marea bucurie de a putea demonstra din nou că tinerii fără adăpost sunt capabili să devină membrii activi ai comunităţii noastre, în condiÅ£iile unui sprijin adecvat care să-i determine pe ei înÈ™iÈ™i să creadă în forÈ›ele proprii.

Aplicarea principiului „Nu da omului peÈ™te. Învață-l să pescuiască!” are începând de anul trecut o nouă dimensiune la AsociaÈ›ia Stea. O finanÈ›are din fonduri nerambursabile, un teren primit spre folosință gratuită din spaÈ›iul public, parteneri de încredere, oameni minunaÈ›i care au acceptat să ne ajute È™i să ne îndrume, o echipă cu multă răbdare È™i dăruire… Și iată că azi, nu ne mai saturăm să privim grădinile È™i solariile de la Stea devenite oaze impresionante de verdeață, È™i mai mult decât atât … OAZE DE SPERANȚĂ ! 

Acestea au contribuit la atingerea unor rezultate remarcabile la cei 28 de tineri implicaÈ›i până în momentul de față în programul de terapie ocupaÈ›ională prin horticultură : asumare de responsabilități, seriozitate È™i implicare, perseverență, muncă în echipă, gestionare eficientă de resurse, etc… Iar tinerii nu ratează nici o ocazie de a se mândri cu rezultatele muncii lor. Orice vizitator care intră la AsociaÈ›ia Stea primeÈ™te automat propunerea de a se opri preÈ› de câteva minute să viziteze grădina È™i solarul din curtea centrului de zi, È™i dacă se poate, È™i cele din zona CurtuiuÈ™, unde din acest an avem un spaÈ›iu mult mai mare de grădină È™i două solarii a câte 240 mp … Iar nouă, cei care îi cunoaÈ™tem de atâÈ›ia ani, ne creÈ™te inima să-i vedem cum vorbesc despre activitatea lor, cum explică ce È™i unde se află în grădinile È™i solariile noastre È™i fără să ezite, culeg câte o roÈ™ie pe care o fac cadou celor care îi ascultă cu admiraÈ›ie… Acestea sunt momentele în care ne este atât de clar că totul are sens, că implicarea are cu adevărat puterea de a schimba destine !

Proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă” este realizat de către AsociaÅ£ia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare ÅŸi AgenÅ£ia JudeÅ£eană pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă. 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziÅ£ie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaÅ£i:  www.asociatiasteasm.ro

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

 

 

Donate to help for a cause and be a part to create a better world