Skip to content

O zi de neuitat la Grădina Asociației Stea

Proiectul “Start pentru incluziune socială prin muncă” implementat de către AsociaÈ›ia Stea din aprilie 2014 a ajuns joi, 17 septembrie 2015, la un moment de sărbătoare, de punere în valoare a rezultatelor obÈ›inute È™i de mulÈ›umire adresată tuturor celor care au contribuit pentru ca acesta să devină realitate. AsociaÈ›ia a găzduit “Ziua PorÈ›ilor Deschise” la grădina din CurtuiuÈ™ acolo unde muncesc, zi de zi, 28 tineri fără adăpost din Satu Mare.      

Progresele făcute de aceÈ™tia au fost prezentate celor peste 80 de sătmăreni care au onorat invitaÈ›ia de a participa la această sărbătoare. Evenimentul a debutat la ora 14.00 cu un moment în care doamna Cristina Bala, directorul AsociaÈ›iei Stea a punctat beneficiile aduse comunității sătmărene: „Acest proiect ne permite să creÈ™tem semnificativ accesul tinerilor fără adăpost la programe prin care învață să muncească, să-È™i asume responsabilități È™i să-È™i dezvolte abilitățile de viață. Până în acest moment sunt 28 de tineri care au demonstrat deja că pot È™i sunt dispuÈ™i să facă eforturi semnificative pentru integrarea socio-profesională. Rezultatele muncii lor sunt remarcabile, atât în ceea ce priveÈ™te producÈ›ia de legume obÈ›inută, cât, mai ales în ceea ce priveÈ™te atitudinea față de muncă È™i creÈ™terea motivaÈ›iei pentru schimbare. Proiectul continuă, în septembrie având loc selecÈ›ia unui nou grup de 14 tineri care urmează să fie implicaÈ›i în programe iar 20 dintre beneficiarii proiectului vor participa în lunile următoare la un curs de calificare în domeniul agriculturii, organizat cu sprijinul AgenÈ›iei JudeÈ›ene pentru Ocuparea ForÈ›ei de Muncă.  În acelaÈ™i timp, AsociaÅ£ia Stea pregăteÈ™te înfiinÅ£area unei entități de economie socială având ca activitate de bază producerea È™i comercializarea de legume cu respectarea principiilor agroecologie, urmând să creeze noi locuri de muncă în comunitate ÅŸi să asigure oportunităţi reale de angajare pentru persoanele fără adăpost pregătite să lucreze. Pentru aceasta avem mare nevoie de sprijinul comunității sătmărene, a profesioniÈ™tilor cu experiență ce ne pot ghida în pregătirea È™i concretizarea acestor planuri de viitor”.

În încheierea cuvântului de început, doamna Bala a È›inut să mulÈ›umească Primăriei È™i Consiliului Local Satu Mare pentru alocarea terenului pe care s-a dezvoltat „Grădina STEA” È™i fără de care acest proiect nu ar fi putut să fie realizat, partenerilor principali din cadrul proiectului, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare ÅŸi AgenÅ£ia JudeÅ£eană pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă Satu Mare pentru tot sprijinul acordat,DirecÈ›iei Agricole JudeÈ›ene Satu Mare, voluntarilor È™i susÈ›inătorilor pentru implicarea în diferitele etape care au contribuit la atingerea acestor rezultate.

În cadrul evenimentului musafirii au vizitat cele două solarii pline de legume cultivate pe baza tehnicilor de agroecologie, fără a folosi substanÈ›e chimice de sinteză, fiind ghidaÈ›i de către o parte dintre tinerii beneficiari ai proiectului care au oferit cu mândrie explicaÈ›ii despre tot ceea ce au învățat. Iar, la final, cei prezenÈ›i au gustat din bucatele preparate la faÈ›a locului: bogracs, frigărui È™i ardei umpluÈ›i. În acest an, producÈ›ia de legume este destinată beneficiarilor proiectului È™i copiilor È™i tinerilor care participă la activitățile de la centrul de zi al AsociaÈ›iei Stea, contribuind la creÈ™terea aportului de nutrienÈ›i în alimentaÈ›ia lor zilnică.

Aceste activități sunt realizate în cadrul proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă” derulat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare ÅŸi AgenÅ£ia JudeÅ£eană pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finanÅ£are nerambursabilă ÅŸi 7.033,62 Euro contribuÅ£ia AsociaÅ£iei Stea ÅŸi a partenerilor săi.Proiectul are ca scop facilitarea integrării socio-profesionale a tinerilor fără adăpost prin creÅŸterea adaptabilităţii lor pe piaÅ£a muncii.

 

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziÅ£ie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.comsau vă rugăm să vizitaÅ£i:  www.asociatiasteasm.ro

Donate to help for a cause and be a part to create a better world