534 de persoane marginalizate sprijinite în 2015 de Asociația Stea pe drumul spre incluziunea lor socială
Miercuri, 27 aprilie 2016, cu începere de la ora 10.00 în sala de È™edinÈ›e a Consiliului Local din Satu Mare, AsociaÈ›ia Stea invită persoanele interesate să descopere activitatea organizaÈ›iei la evenimentul de lansare a Raportului Anual 2015.
„Evaluarea nevoilor È™i accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, cercetare socială realizată în anul 2015 prin implicarea a 26 de ONG-uri È™i instituÈ›ii din domeniul social, arată faptul că sărăcia tinde să se perpetueze È™i să se agraveze. Un copil fără educaÈ›ie riscă să repete modelul de viață în condiÈ›ii de subzistență al părinÈ›ilor săi, adâncindu-se È™i mai mult în sărăcie. În Satu Mare 1 din 2 copii sub 6 ani din familiile marginalizate nu merg la grădiniță; 1 din 3 copii de 6 – 14 ani nu frecventează È™coala È™i mai mult de jumătate din adolescenÈ›i au abandonat deja È™coala. Problemele grave de integrare È™colară vor genera în viitor adulÈ›i cu oportunități minime de integrare profesională È™i socială.
În acest context, AsociaÈ›ia Stea, cu sprijinul partenerilor care i s-au alăturat, a realizat în 2015 o importantă investiÈ›ie în oameni È™i în comunitatea locală contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială a municipiului Satu Mare. Acest lucru a fost posibil în principal prin intermediul a două proiecte, „Start pentru incluziune socială prin muncă” È™i „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, finanÈ›ate din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, ce au dus la creÈ™terea capacității organizaÈ›ionale a asociaÈ›iei de a furniza servicii sociale È™i de bază È™i de a promova schimbări în domeniul social.
În 2015, AsociaÈ›ia Stea a avut o abordare globală a problematicii incluziunii sociale prin acÅ£iuni directe la cele trei niveluri fundamentale: persoanele vulnerabile – prin servicii sociale ÅŸi de bază adaptate nevoilor identificate; instituÅ£ii ÅŸi organizaÅ£ii ce acÅ£ionează în domeniul social – prin facilitarea muncii în reÅ£ea È™i eficientizarea utilizării resurselor; comunitatea locală – prin promovarea implicării în susÅ£inerea acÅ£iunilor sociale È™i dezvoltarea cetățeniei active.
Astfel, 534 de persoane marginalizate din Satu Mare au beneficiat în mod direct de serviciile sociale È™i de bază dezvoltate de AsociaÈ›ia Stea. Peste 2031 de persoane au participat la 58 de evenimente È™i acÈ›iuni publice realizate pentru a mobiliza comunitatea locală să susÈ›ină incluziunea socială a persoanelor vulnerabile. Iar la iniÈ›iativa asociaÈ›iei de a lucra împreună pentru dezvoltarea domeniului social din Satu Mare au răspuns pozitiv 10 ONG-uri È™i 18 instituÈ›ii publice care s-au implicat în diferite activități comune.
„Suntem convinÈ™i că sărăcia nu este o fatalitate È™i că fiecare om este capabil de progres în condiÈ›iile unui sprijin adecvat care să-i asigure dezvoltarea È™i creÈ™terea stimei de sine. Am înÈ›eles că de unii singuri, impactul acÈ›iunilor noastre este limitat, de aceea ne-am asumat o poziÈ›ie de catalizatori ai unor schimbări durabile prin construirea de parteneriate È™i inovare în domeniul social. MulÈ›umim din suflet tuturor celor care au fost alături de noi în 2015 È™i de-a lungul celor 11 ani de activitate È™i care au făcut posibilă munca noastră. MulÈ›umim celor ce cred împreună cu noi în faptul că o lume mai bună este posibilă dacă ne implicăm să o construim”, a declarat Cristina Bala, managerul proiectului È™i director al AsociaÈ›iei Stea.
„Raportul anual 2015” este realizat în cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de AsociaÈ›ia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, PoliÅ£ia Locală a municipiului Satu Mare ÅŸi DirecÅ£ia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Despre Asociaţia Stea
AsociaÅ£ia Stea este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, manager proiect, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org