Skip to content

47 de persoane fără adăpost pregătite pentru incluziune prin muncă

AsociaÈ›ia Stea organizează vineri 29 aprilie 2016, cu începere de la ora 11.00 la sediul centrului de zi din Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14, conferinÈ›a de presă ce marchează încheierea proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă”. Proiectul este finanÈ›at prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG in România. Acesta a fost realizat de către AsociaÈ›ia Stea, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare ÅŸi AgenÅ£ia JudeÅ£eană pentru Ocuparea ForÅ£ei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul proiectului este de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finanÅ£are nerambursabilă ÅŸi 7.033,62 Euro contribuÅ£ia AsociaÅ£iei Stea ÅŸi a partenerilor săi.

Un aspect vital al muncii AsociaÈ›iei Stea cu persoanele vulnerabile este reuÈ™ita creÈ™terii stimei de sine pentru a putea ei înÈ™iÈ™i să ajungă să facă paÈ™i spre integrarea socială. Proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă” a asigurat creÈ™terea capacități organizaÈ›iei de furnizare a serviciilor sociale ÅŸi de bază menite să susÈ›ină incluziunea în muncă a persoanelor fără adăpost. Elementul central al proiectului îl reprezintă un program inovativ de terapie ocupaÈ›ională prin horticultură care a permis beneficiarilor, 47 persoane fără adăpost, să treacă printr-o experienţă similară muncii în condiÅ£ii protejate pentru a-ÅŸi dezvolta abilităţi ÅŸi mecanisme de adaptare necesare pentru o bună integrare viitoare pe piaÅ£a muncii.

Prin Hotărârea Consiliului Local Satu Mare, în martie 2015 AsociaÈ›ia Stea a obÅ£inut în concesiune pe 10 ani un teren de 1439 mp situat în Satu Mare pentru realizarea programului de terapie prin horticultură creat în cadrul acestui proiect È™i asigurarea sustenabilității acestuia pe termen lung. Astfel, au fost înfiinÈ›ate două grădini dotate cu solarii profesioniste cu o suprafata totală de 554 mp, în care beneficiarii proiectului au învăţat să cultive legume, plante aromatice ÅŸi flori respectând principiile agroecologiei.

Prin implicarea în programele de terapie ocupaÈ›ională È™i consiliere realizate în acest cadru, 47 de persoane fără adăpost au atins diferite stadii de dezvoltare personală, a abilităților lor de viață È™i pregătire pentru integrarea în muncă. Cu sprijinul partenerilor, 20 de beneficiari ai proiectului cu statut de È™omeri neândemnizaÈ›i, au obÈ›inut calificare în meseria de lucrător în cultura plantelor. Pe parcursul proiectului 26 de beneficiari au realizat diferite tipuri de activități lucrative, majoritatea în calitate de zilieri. 7 dintre tinerii cei mai implicaÈ›i în proiect participă acum în mod aprofundat la pregătirea lansării din această vară a unei activități de economie socială. Aceasta va fi bazată pe producerea È™i comercializarea de legume È™i produse derivate, de calitate superioară, cultivate pe baza principiilor agroecologiei învățate de la voluntari francezi cu experiență în domeniu. Astfel, pe termen mediu È™i lung, AsociaÈ›ia Stea urmăreÈ™te să creeze locuri de muncă protejate pentru susÈ›inerea activă a incluziuni sociale prin muncă a persoane vulnerabile.

„Acest proiect a reprezentat o oportunitate importantă de schimbare pentru oamenii fără adăpost care îÅŸi doresc să se integreze în societate asigurând posibilitatea sprijinirii lor printr-un proces de evoluÅ£ie de la stadiul de persoană care depinde de mila ÅŸi ajutorul celor din jur, la persoană ce lucrează ÅŸi contribuie la buna funcÅ£ionare a societății. MulÈ›umim partenerilor nostri, Consiliului Local Satu Mare, voluntarilor, mass-mediei È™i diverselor persoane resursă care ne-au fost alături în acest proiect. Suntem mândrii de rezultatele atinse prin programul de terapie prin horticultură. Acesta asigură răspuns personalizat la nevoile beneficiarilor È™i îi capacitează să reuÈ™ească să îÈ™i schimbe vieÈ›ile, realizând paÈ™i concreÈ›i spre integrare socio-profesională. Avem mare nevoie în continuare de sprijinul întregii comunități pentru ca activitățile de economie socială pe care le vom lansa din acest an să devină sustenabile È™i să ofere locuri de muncă stabile pentru persoanele marginalizate care sunt pregătite È™i fac eforturi pentru integrarea lor socială”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului ÅŸi director al AsociaÅ£iei Stea.

Despre Asociaţia STEA

AsociaÅ£ia STEA este o organizaÅ£ie neguvernamentală înfiinÅ£ată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui ÅŸi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil ÅŸi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. AsociaÅ£ia Stea luptă împotriva cerÅŸetoriei ÅŸi a exploatării copiilor ÅŸi tinerilor susÅ£inându-i să devină independenÅ£i prin educaÅ£ie ÅŸi obÅ£inerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziÅ£ie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaÅ£i:  www.asociatiasteasm.ro

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Donate to help for a cause and be a part to create a better world