Skip to content

Tabără și concurs internațional de șah pentru copii din România și Ungaria

            În perioada 25 august – 1 septembrie, în cadrul proiectului "CHESS START RO-HU – Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah", cod ROHU-277, Asociația CREST în parteneriat cu Asociația STEA și Clubul Sportiv DAVID din Ungaria organizează la Chișcău (județul Bihor) tabăra și concursul internațional de șah „CHESS START”, ediția 2019. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, AP6 – Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni (Cooperarea instituțiilor și comunităților), Obiectiv specific SO11/b Intensificarea cooperării transfrontaliere durabile a instituțiilor și comunităților, și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

            La eveniment participă un număr total de 50 de copii, dintre care 25 sunt din Satu Mare (România) și 25 din Nyiregyhaza (Ungaria), însoțiți de instructori de șah, psihopedagogi, asistenți sociali și voluntari animatori socio-educativi din cele două țări. Participanții au fost selectați dintre copiii care pe parcursul acestui an participă la programul de dezvoltare a abilităților de viață bazat pe șah construit și implementat în cadrul parteneriatului transfrontalier realizat între cele trei organizații non-guvernamentale mai sus menționate. Sunt copii din diferite medii sociale, a parte semnificativă provenind din grupuri vulnerabile, iar alții fiind șahiști la cluburile sportive din România și Ungaria.

Născut din colaborarea experților Asociației CREST și Asociației STEA, cu vastă experiență în domeniul social și cea a antrenorilor de șah din cadrul Clubului Sportiv DAVID din Nyiregyhaza, programul se bazează pe folosirea potențialului enorm al șahului de dezvoltare a abilităților copiilor. Proiectul promovează oportunități egale pentru toți copiii și luptă împotriva discriminării celor din grupuri vulnerabile oferind oportunități concrete de reducerea a decalajelor în ceea ce privește stima de sine și abilitățile de viață ale copiilor din diferite medii sociale.

Tabăra are prevăzut un program complex de activități care îmbină în mod armonios antrenamentele de șah cu activitățile educative, recreative, artistice, sportive și drumețiile în natură. Să învețe copiii șah nu este o finalitate în sine. Jocul de șah este folosit de către experții implicați în acest proiect ca mijloc care facilitează calea spre a atinge scopul educativ, și anume acela de a le dezvolta abilitățile de viață de care copiii au atât de mare nevoie pentru un viitor de succes. Copiii se antrenează pentru a deveni mai buni la șah pentru că acest sport le trezește interesul și îi face să își dorească să progreseze, iar într-un mod cât se poate de natural, ei învață și exersează o serie de deprinderi utile pentru fi capabili să interacționeze pozitiv în grup și în societate.

La nivel mondial este recunoscut faptul că beneficiile și avantaje in dezvoltarea intelectuală a copiilor sunt imense, astfel încât, aproape 30 de țări au ajuns să introducă acest sport al minții în programa școlară. Unul dintre cele mai importante atuuri este creșterea capacității de atenție și concentrare. Copiii sunt stimulați să gândească logic la fiecare mișcare, să prevadă răspunsul adversarului și să realizeze în minte o strategie. Ei își dezvoltă astfel capacitatea de a gândi înainte de a acționa, de a analiza critic posibilele efecte ale diferitelor alternative de acțiune pe care le au, ceea ce îi va ajuta enorm la maturitate dezvoltându-le abilitățile de rezolvare de probleme. Șahul dezvoltă memoria la copii prin stimulii vizuali pe care îi oferă tabla și piesele de șah care îi ajută să rețină mișcările adversarilor și îi ajută să-și cultive simțul responsabilității, deoarece prin regulile sale stricte pe care aceștia sunt obligați să le respecte, ei învață să își asume alegerile și strategiile pe care le adoptă și devin responsabili pentru felul în care decurge jocul. Nu în ultimul rând prin șah copii își dezvoltă răbdarea și abilitățile de a interacționa pozitiv cu ceilalți. Există o etichetă a acestui joc, cu niște reguli bine stabilite care le oferă copiilor posibilitatea de a lega prietenii. Totodată, din punct de vedere psihosocial, ca mijloc de suport pentru realizarea unui program de dezvoltare a abilităților de viață, activitățile de șah oferă cadrul propice pentru dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare și relaționare, de management a resurselor și de adaptare la situații și contexte noi.

Tabăra de la Chișcău se va finaliza cu o competiție internațională de șah cu durata de 2 zile care va oferi participanților oportunități valoroase de a capitaliza abilitățile de viață pe care și le-au dezvoltat prin implicarea în ultimele 8 luni în cadrul programului de dezvoltare a abilităților de viață prin șah. Copiii vor avea posibilitatea să se înscrie la următoarele grupe de concurs :

A1: concurs internațional de șah rapid individual de juniori  ≥ 14 ani

A2: concurs internațional de șah rapid individual de juniori  ≥ 12 ani

A3: concurs internațional de șah rapid individual de juniori  ≥ 10 ani

A4: concurs internațional de șah rapid individual de copii  ≥ 8 ani

A5: concurs internațional de șah rapid individual de copii  ≥ 6 ani

În cadrul acestui concurs vor fi premiați primii trei clasați (fete și băieți) din fiecare grupă.

Informații suplimentare se pot obține de la: Asociația CREST, RO-440069 Satu Mare, Str.Alexandru Odobescu Nr.48, telefon/fax 0261-877770, 0261-877771, mobil 0722-112189, office@crest.ro. Persoană de contact: Angela SZEKELY – consilier juridic.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world