Sătmarul reprezentat cu brio la un nou concurs de șah pentru copii din România și Ungaria
În data de 13 septembrie 2019 a avut loc în localitățile Magy și Nyiregyhaza din Ungaria un nou eveniment de cooperare transfornalieră în cadrul proiectului"CHESS START RO-HU – Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah", cod ROHU-277. Este vorba despre un concurs internațional de șah „Cercul prietenilor șahiști din Magy” la care au participat un grup de 50 de copii dintre care 25 din România și 25 din Ungaria.
Scopul acestui eveniment a fost acela de a oferi copiilor din cele două țări noi oportunități de a socializa și de a-și dezvolta împreună abilitățile de viață, interacționând într-un context nou. Această experiență i-a pus în situația de a integra noi achiziții în ceea ce privește comportamentul și atitudinea, având un efect benefic asupra lor, ducând la creșterea autocontrolului și dezvoltarea abilităților lor sociale. Copii au avut ocazia să se cunoască mai bine, să descopere reciproc elemente specifice culturii fiecăruia, descoperind prin activitățile de șah faptul că au multe pasiuni și interese comune.
Reprezentanții județului Satu Mare, susținuți de către Asociația STEA și Asociația CREST cu sprijinul echipei UNIO – CHESS START Satu Mare, au obținut nu mai puțin de 16 locuri pe podium, după cum urmează:
Locul I :
Zvenyak Johanna
Dragoș Ioana
Bala Inara
Ulici Antonia
Ungureanu Lorena
Malic Luca
Negru Vlad
Pop Denis
Locul II :
Kocze Elvira
Pava Mirela
Puskas Dominik
Puskas Kristofer
Hamzo Remus
Locul III :
Hamzo Ziana
Gorcsi Ariana
Koti Melisa
După concurs copiii au avut ocazia de a vizita grădina zoologică din Nyiregyhaza, una dintre cele mai renumite din Sud-Estul Europei, continuând să împărtășească momente de neuitat împreună.
Mulțumim partenerilor maghiari, Clubul sportiv David din Nyiregyhaza și Școala Palasti Laszlo din Magy, pentru primirea călduroasă și organizarea impecabilă asigurată pentru acest eveniment.
Proiectul "CHESS START RO-HU – Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah", cod ROHU-277 este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, AP6 – Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni (Cooperarea instituțiilor și comunităților), Obiectiv specific SO11/b Intensificarea cooperării transfrontaliere durabile a instituțiilor și comunităților, și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Informații suplimentare se pot obține de la: Asociația CREST, RO-440069 Satu Mare, Str.Alexandru Odobescu Nr.48, telefon/fax 0261-877770, 0261-877771, mobil 0722-112189, office@crest.ro. Persoană de contact: Angela SZEKELY – consilier juridic.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.