Skip to content

LANSARE PROIECT „ȘCOALA DIN GRĂDINĂ”

48 de copii și familiile acestora din două comunități vulnerabile și marginalizate din Satu Mare și Baia Mare vor avea acces timp de 6 luni la un program educațional inovativ menit să le ofere oportunități concrete de învățare experiențială contribuind la îmbunătățirea stării lor de sănătate și creșterea calității vieții.

Asociația Stea din Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita din Baia Mare implementează în perioada 21 octombrie 2020 – 20 aprilie 2021 proiectul „Școala din grădină” având ca element central un program de educație pentru stil de viață sănătos prin grădinărit cu copiii și activități educaționale și de informare cu copiii și părinții lor.

Proiectul răspunde nevoilor stringente identificate de către organizațiile partenere de a acționa în direcția îmbunătățirii condițiilor de viață ale copiilor din două dintre cele mai vulnerabile și marginalizate comunități de la nivelul celor două municipii. Din cauza sărăciei perpetuate din generație în generație, a marginalizării sociale, a nivelului scăzut de educație și a capacității foarte reduse de a răspunde în mod adecvat nevoilor copiilor, în aceste comunități, există multiple riscuri care afectează grav sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Condițiile de locuit sunt precare. Locuințele sunt supraaglomerate și majoritatea nu au apă curentă. Părinții în general, au un nivel foarte scăzut de educație și au dificultăți în a-și gestiona resursele astfel încât să asigure copiilor o rutină zilnică adecvată, o nutriție sănătoasă și un somn odihnitor. Aceste aspecte au efecte directe devastatoare asupra capacității copiilor de a face față cerințelor școlare, iar mai târziu responsabilităților de adulți.

„Școala din grădină” are scopul de a conștientiza 48 de copii din cele două comunități vulnerabile și familiile acestora despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, dezvoltându-le abilități cheie pentru a-și îmbunătăți cu forțe proprii viața de zi cu zi. Pe parcursul celor 6 luni de proiect copiii vor fi implicați în grupuri mici, în  activități de informare pentru un stil de viață sănătos și activități educaționale săptămânale, vor participa bilunar la activități educaționale comune, vor beneficia de activități de prevenire a consumului de tutun și alcool și vor fi implicați în utimele 3 luni de proiect în activități de horticultură în grădina amenajată prin proiect în curtea centrului de zi al Asociației Stea și solarul din vecinătatea centrului Pirita Children. De asemenea, 48 de părinți vor participa în cursul proiectului la activități de informare pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor copiilor și activități pe tema consumului de tutun si alcool, iar 6 cadre didactice ale copiilor din grupul țintă vor fi implicate în găsirea de soluții pentru a încuraja un stil de viață sănătos în mediul școlar.

Având la bază experiența Asociației Stea de peste 6 ani în domeniul programelor de terapie ocupațională prin horticultură cu tineri și adulți din grupuri vulnerablile, partenerii vor lucra împreună în cadrul proiectului construind și punând în practică programul inovativ de dezvoltare personală prin grădinărit adaptat nevoilor copiilor. Experiența astfel dobândită prin proiect va fi capitalizată la finalul acestuia, rezultând un ghid de bună practică ce va fi diseminat pe scară largă către factorii interesați din domeniul serviciilor sociale și publicul larg.

„Noi credem că educația și asistența socială a copiilor din medii vulnerabile și marginalizate, trebuie făcute ca și când ai fi un grădinar – pui semințe în mintea și în inima oamenilor, dar apoi, ai grijă să și rodească, îngrijindu-le și oferindu-le elementele de care au nevoie”, a mentionat Claudia Costea, președinte, Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world