Skip to content

Rezultate frumoase în direcția dezvoltării competențelor tinerilor

Săptămâna aceasta, cei 11 tineri implicați în proiectul „Tineri împuterniciți – competențe pentru viitor” au continuat seria de ateliere care le permit dobândirea de importante abilități de viață, iar roadele muncii lor încep să se vadă.

În centrul programului desfășurat zilnic au stat activitățile de croitorie în cadrul atelierului de lucru – terapie ocupațională prin creație artizanală. Sub îndrumarea formatoarei noastre, tinerii au exersat coaserea materialelor textile, egal și uniform și realizarea corectă a unui tighel la 0,5 cm. Următorul pas a fost să experimenteze coaserea produselor croite cu material de bază și melană. Formatoarea a îndrumat tinerii în împărțirea fazelor și munca înlănțuită : coaserea produselor, pișcarea colțurilor, întoarcerea produselor, călcarea produselor, umplerea produselor cu melană și materie primă, tighelirea produsului finit, sortare și verificare CTC.

La atelierul de dezvoltare a abilităților de viață, tema săptămânii a fost: autocunoașterea și stima de sine. Tinerii au fost implicați în exerciții practice prin care au fost conduși de către asistentul social mai întâi să-și construiască propria eco hartă, cu relațiile și persoanele semnificative din viața lor, realizând apoi identificarea calităților și a defectelor acestora. Pasul următor a fost să aducă acest exercițiu de reflecție la nivel personal. Tinerii au fost sprijiniți să intre într-un proces de autocunoștere. Fiecare a reflectat asupra punctelor sale forte și asupra aspectelor ce îi caracterizează și pe care și-ar dori să le îmbunătățească. Tinerii au avut ocazia să exerseze să-și argumenteze punctele de vedere. Nu în ultimul rând, activitățile de grup s-au concentrat pe subiectul stimei de sine, tinerii fiind conduși printr-o serie de activități menite să-i facă să descopere metode care ne ajută să ne simțim mai bine. Accentul a fost pus pe creșterea capacității lor de a-și îmbunătății modul în care se percep pe sine și dezvoltarea abilității de a construi relații cu cei din jur în care ei înșiși să fie valorizați pentru ceea ce sunt.

A doua parte a fiecărei zile de activități a fost dedicată experimentării unor roluri diferite, tinerii devenind voluntari, iar membrul echipei Asociației Stea, devenind facilitator al procesului de construire a primului lor proiect de voluntariat. Activitățile desfășurate sub forma unor ședințe de grup organizate online, au început prin a-i ajuta pe tineri să înțeleagă ce este un proiect, ce elemente are și cum se contruiește un proiect. Tineri au fost apoi îndrumați să facă exercițiul practic de a trece prin toate aceste elemente, pornind de la definirea obiectivelor, a activităților, a resurselor necesare, a rolului și responsabilităților membrilor echipei, a calendarului de implementare și a măsurilor de reducere a riscurilor identificate. Acesta nu a fost un exercițiu abstract, ci unul cât se poate de concret, pornind de la cauza aleasă de tineri, și anume susținerea educației copiilor din comunitatea marginalizată Sătmărel. Proiectul tinerilor îl reprezintă realizarea unui târg de Crăciun online prin care se oferă produsele artizanale create de ei în cadrul atelierului de creație, sătmărenilor care doresc să doneze cărți noi de citit, cu povești, adaptate copiilor pe mai multe categorii de vârstă, de bună calitate, cu multe imagini, stimulând interesul celor mici pentru lectură.  

Și nu în ultimul rând, asistentul social a continuat cu tinerii seria de acteliere menite să le dezvolte competențele digitale. Având în vedere că municipiul Satu Mare este în carantină, toate activitățile din această perioadă s-au desfășurat online. Tinerii au continuat să învețe să folosească tehnologiile de comunicare la distanță, dincolo de experimentarea funcționalităților a două platforme de comunicare online, ei au fost sprijiniți să învețe să-și creeze conturi e-mail, tocmai pentru a se putea loga la diferite platforme și pentru a începe să comunice și prin acest mijloc, atât de actual în perioada de față. Asistentul social a profitat de ocazie pentru a le prezenta tinerilor la ce îi ajută să aibă o adresă de e-mail, de la posibilitatea de a-și face singuri diverse programări online la servicii publice, până la trimiterea unui CV pentru a răspunde unor oferte de angajare.

Proiectul „Tineri împuterniciți – competențe pentru viitor” este derulat de Asociația Stea, cu finanțare din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Satu Mare, în cadrul Concursului Local de Proiecte de Tineret 2020.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world