Skip to content

60 de copii și tineri dintre care 40 provenind din medii defavorizate din județele Satu Mare, Vaslui și Iași, continuă până în luna aprilie 2022 programul inovativ care combină antrenamentele și competițiile de șah cu activități de dezvoltare personală. Rezultatele obținute până în acest moment sunt remarcabile. La baza succesului stau experiențele prin care copiii câștigă la antrenamente și competiții, fapt care duce la creșterea stimei de sine și a motivației acestora.

„EduȘah – empowerment și incluziune prin șah” este un proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Clubul de Șah GAMBIT Huși și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Scopul proiectului este creșterea incluziunii sociale a copiilor din comunitățile vulnerabile din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare și 5 localități din județele Vaslui și Iași, printr-un program inovativ de folosire a șahului ca instrument de empowerment care oferă unui grup de 60 de copii din medii sociale diferite, oportunități de dezvoltare a abilităților cognitive, emoționale și de interacțiune pozitivă prin sport.

De la începutul proiectului și până în acest moment 29 de copii și tineri au câștigat medalii la turneul de șah de la Putna, organizat la sfârșitul lunii ianuarie. Alți 10 copii au obținut premii la un campionat local iar o fetiță de 13 ani a făcut progresele cele mai rapide, reușind să se claseze pe primul loc la un concurs de șah organizat în județul vecin, la doar două luni de la începerea proiectului.

În prezent, copiii și tinerii incluși în proiect se antrenează pentru întâlnirea de la Satu Mare de la începutul lunii următoare, unde vor participa la aceeași tablă de șah cu alți copii din medii sociale diferite la Cupa EduȘah Satu Mare. Cu această ocazie, aceștia vor petrece un week-end împreună, participând la activități comune.

“Fiecare copil este diferit şi special şi are propriile nevoi, iar toţi copiii au dreptul la educaţie în funcţie de nevoile lor. O educaţie separată ar duce la marginalizare şi discriminare, împiedicând formarea, împlinirea de sine şi afirmarea personalităţii. Beneficiile incluziunii sunt reciproce, dar majoritatea dintre noi n-a conștientizat încă acest lucru evident. Separarea ne limitează înţelegerea reciprocă. Familiaritatea şi toleranţa reduc frica şi respingerea, favorizând relaţii de comunicare şi colaborare în beneficiul tuturor. Incluziunea poate fi pusă în practică prin tehnici concrete de predare/învăţare şi adaptare curriculară individualizată, prin formarea şi dezvoltarea conştiinţei tuturor copiilor pentru acceptarea diversității de orice tip », a afirmat Cornel Ursan, instructor de șah în cadrul Asociației Clubul de Șah GAMBIT Huși.

Astfel, în contextul desfăşurării acestui proiect, prin strategii didactice bazate pe cooperare, antrenorii de şah au favorizat unele procese de interacţiune socială, diferenţele dintre copii fiind percepute ca modalităţi de îmbogăţire a practicii pedagogice, iar strategiile învăţării – ca modalităţi de abordare a diversităţii.

Un număr impresionant de studii ştiinţifice realizate de-a lungul anilor au probat potenţialul „jocului minţii” în dezvoltare capacităţilor mentale, aptitudinilor şi abilităților. Acest joc duce la dezvoltarea proceselor cognitive umane: îmbunătăţeşte memoria – jocul de şah este de aşa natură încât, aspectele vizuale ale jocului (configurarea pozițiilor, anticiparea mișcărilor, număratul etc.), au un impact puternic în zona creierului responsabilă cu memoria; dezvoltă logica – mulţi dintre jucătorii de şah intervievaţi au afirmat că în urma practicării acestui joc au constat că fac mai puţine greşeli în luarea unor decizii; observaţia şi analiza – jucătorii de şah devin mult mai conştienţi de detaliile şi nuanţele fiecărei poziţii. Aceştia trebuie să analizeze cu atenţie situaţia de pe tabla de şah, pentru a face calcule mentale bazate pe poziția observată și pe cunoașterea regulilor. Atât conştientizarea, cât şi analiza exersate în timpul jocului, devin transferabile şi în situaţiile întâlnite în viaţa de zi cu zi.

Informații suplimentare pot fi obținute de la dl. Ursan Cornel la telefon 0767-802.543 sau prin e-mail: cornelmariusursan@yahoo.com

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Clubul de Șah Gambit Huși și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

#InStareDeBine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Donate to help for a cause and be a part to create a better world