Skip to content

“Fiecare dintre noi a ales o cauză în care să ne implicăm și ne organizăm pe echipe, ca niște mici asociații. Eu o să ajut un adăpost pentru animalele părăsite și rănite pentru că le iubesc și asta îmi și doresc să fac când voi fi mare. Știu că drumul de la noi din Sătmărel e stricat, că sunt multe multe gunoaie, că sunt alte probleme poate mai mari decât câinii fără stăpân însă eu vreau să ajut animalele abandonate” (Adriana, 14 ani).

O temă interesantă și totodată educativă i-a scos în această vară pe copiii de la Centrul de zi al Asociației Stea din Satu Mare și pe cei de la Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita din Baia Mare din zona lor de cunoaștere. Care sunt componentele societății noastre? Ce este Statul de drept, societatea civilă, economia și individul/familia? Care sunt rolurile lor? Cum interacționează ele? Cum funcționează organizațiile societății civile? Care sunt problemele pe care le observă la nivelul comunității din care fac parte și ce metode de rezolvare se pot găsi? Ce este solidaritatea?

O serie de jocuri și activități de brainstorming cu copiii a scos la suprafață nevoia acestora de a-și exprima opiniile cu voce tare, de a sesiza problemele pe care le văd și trăiesc zi de zi, de a pune întrebări dar mai ales de a găsi soluții pentru rezolvarea unora dintre aceste dificultăți.

  Am ales protecția mediului ca și proiect de solidaritate. Eu petrec mult timp afară, merg cu vaca pe câmp și mă simt foarte bine în natură. Mizeria și gunoaiele aruncate la marginea cartierului nostru și în șanțuri fac multe probleme. La Stea am învățat să iubim natura, nu să ne batem joc de ea” (Marius, 9 ani).

Copiii au identificat metode prin care vor putea face rost de resurse pentru cauza lor, fie că vorbim de oameni ai străzii, vârstnici bolnavi, copii cu dizabilități, animale fără stăpân sau protecția mediului înconjurător.

Pot să vând jucării pe care nu le mai folosesc sau să facem clătite și să le dăm prietenilor și vecinilor noștri ca să adunăm bani pentru proiectul nostru”, (Ștefan,12 ani).

 “Primii care pot începe schimbarea suntem noi!”, a fost mesajul transmis de către echipa educativă. În perioada următoare cei mici vor construi pe fiecare domeniu ales câte un „ONG de exercițiu”, apoi vor planifica și vor realiza primul lor proiect de solidaritate. Dorința de schimbare a situației actuale a fost mai mult decât evidentă. Drumul stricat; invazia de șoareci și șobolani, câini vagabonzi, bătrâni care n-au bani de medicamente, șoferi care circulă cu viteză, șanțuri care se inundă când plouă și le inundă casele, toate acestea au fost doar câteva din problemele sesizate de către copiii din Sătmărel.

 Suntem uimiți cât de repede au înțeles copiii care este rostul unui proiect de solidaritate și cât de bine s-au mobilizat pentru a realiza împreună acțiuni concrete în sprijinul unor cauze sociale și de mediu. E o efervescență mare în jurul ideilor de mobilizare de resurse și toată lumea vrea să ajute. Cei mici sunt ochi și urechi și ne cer sfaturi despre cum se pot organiza mai bine. Prin aceste experiențe practice, ei își dezvoltă abilități importante pentru viitorul lor: planificare de resurse, muncă în echipă, lidership și realizare de proiecte. Dar dincolo de toate, descoperă faptul că deși ei însiși provin din medii vulnerabile, ei pot găsi resurse și au puterea de a ajuta acolo unde este nevoie. Suntem tare mândrii de ei”, afirmă Katalin Gabris, asistentul social responsabil de copii.

Aceste activități se desfășoară în cadrul programului „ONG de exercițiu”, parte a proiectului Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

 Despre Asociația Stea

 Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world