Skip to content

“La Stea doamnele ne respectă și vorbesc frumos cu noi, nu ne lovesc și ne explică frumos dacă nu înțelegem ceva”, spune Mihaela (11 ani) pentru care „Centrul de zi Stea pentru copii aflați în risc de separare de părinți” este a doua casă. „De câteva ori am fost bolnavă și nu am putut să vin. N-a fost bine, tot am simțit că lipsește ceva, nu știu să vă explic prea bine. De abia am așteptat apoi să primesc cartonaș de la Kata neni ca să pot veni la activități. Foarte multe am învățat de când umblu aici”, povestește fetița.

În perioada 1 septembrie – 9 decembrie, Asociația Stea derulează proiectul “Cu recunoștință și grijă de sine ne construim viitorul împreună” al cărui obiectiv general este dezvoltarea capacității organizaționale a serviciului social „Centrul de zi Stea” prin implicarea în decurs de 4 luni a principalilor factori interesați în creșterea calității serviciilor și planificarea dezvoltării serviciului social. Proiectul este finanțat de Organizația Umanitară CONCORDIA, în cadrul programului Green Light Funds- CentreZI.RO.

Astfel, primele trei luni de proiect au adus în prim-plan activități cu copiii de la centru de tip focus grupuri și întâlniri individuale cu 15 părinți din comunitatea defavorizată din Sătmărel. În cadrul acestor activități, echipa educativă a încurajat exprimarea părerilor tuturor legate de serviciile oferite la centru de zi. De asemenea, copiii și părinții lor au fost chestionați cu privire la dificultățile întâmpinate la centru, la aspectele pe care aceștia ar dori să fie schimbate sau îmbunătățite, la ideile de activități sau servicii noi de care consideră că este nevoie.

“Ne educați copiii, vă pasă de ei. Acasă nu sunt așa cuminți, la Stea respectă regulile și copiii mei merg la școală că le-au zis doamnele de aici să nu lipsească. Nu știu ce să zic că aș vrea să se schimbe, e foarte bine așa. Poate dacă mai mult s-ar putea cu cititul și scrisul, că acasă nu vor să facă teme iar noi nu putem ajuta că nu știm din astea”, este concluzia Veronicăi (34 de ani).

Un accent deosebit a fost pus pe dezvoltarea parteneriatului dintre părinți și echipa centrului de zi pornind de la nevoile copiilor de a fi educați cu blândețe și fermitate, astfel încât să aibă limite sănătoase și suportul necesar pentru a se dezvolta la potențial maxim.

„Eu la Stea mă simt ca în familie. Știu că îi învățați lucruri bune pe copiii mei, că îmi povestesc multe când se întorc de la activități. Se vede tare că le place. Și eu acasă tot așa le spun să se gândească bine la viitor, să facă mai multă școală ca mine, că tare îmi pare rău că am lăsat școala la 15 ani și mi-o fost tare greu. Ei pot mai mult și de aia mă bucur că îi duceți în atâtea locuri să vadă și ce este în afara Sătmărelului”, ne spune Csilla (29 de ani).

Pe primul loc în topul preferințelor copiilor față de activități se află șahul, urmat de programul EduMotivation și atelierele de robotică. Întrebați ce ar schimba la activitățile de la centru, aceștia au fost unanim de acord că ar dori să petreacă și mai mult timp jucându-se, dansând sau folosind tehnologia IT, spre deosebire de mame care au avansat ideea unor cursuri de alfabetizare pentru părinții care nu știu să scrie și să citească, cursuri de limba engleză/germană pentru cei mici și o profundare a materiei școlare cu ei ceea ce în prezent îi depășește pe părinții care au un nivel redus de studii.

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obținute de la Asociația Stea, persoană de contact Diana Bretan – responsabil comunicare, la numărul de telefon 0743174169 sau e-mail: diana.bretan@asociatiasteasm.ro

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație, capacitare și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre CONCORDIA România

CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an. Pentru mai multe informații accesați www.concordia.org.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world