Skip to content

Proiect Erasmus+ la Satu Mare

                 În cadrul proiectului european FAMOUS „Formation des Acteurs en Mouvement pour la Solidarité” (Formarea actorilor în Mișcarea pentru Solidaritate), Asociația Stea participă în perioada octombrie 2022 – iunie 2023 la un proiect de cercetare privind „traseele și experiențele actorilor implicați în mișcarea pentru solidaritate”.

                 Scopul este de a intervieva mai mulți voluntari sau beneficiari ai asociației pentru a înțelege pașii parcurși de aceștia pentru a găsi un loc de muncă, o formare sau o experiență de voluntariat. Studiul se bazează pe interviuri calitative și pe o anchetă prin chestionar, aceste metodologii fiind susținute de Universitatea Paris Cité.

                 În acest sens, Goran Loiseaux, inginer de cercetare în cadrul Laboratorului de Psihologie și Ergonomie Aplicată (LaPEA), s-a deplasat în perioada 20 – 23 Martie 2023  la Satu Mare, în România, cu scopul de a însoți echipa Stea în prelucrarea datelor legate de acest studiu. El a putut să observe și să participe la activitățile realizate la centrul de zi Stea, dar și în cadrul căminului cultural din Sătmărel. Este vorba despre o oportunitate de a conecta activitățile zilnice ale asociației și ale grupului țintă, cu obiectivele cercetării. Goran a reușit să descopere munca asociației prin activități cu copii, adolescenți și adulți.

                  În contextul vizitei sale, i-am adresat câteva întrebări despre impresiile cu care a rămas în urma acestei experiențe:

– Ce părere aveți despre problemele legate de căutarea unui loc de muncă cu care se confruntă persoanele pe care le întâlniți și care sunt beneficiare ale serviciilor Asociației Stea?

– Aș spune că sunt mai multe elemente care se regăsesc în discursul persoanelor pe care le-am întâlnit. În acest sens, căutarea unui loc de muncă pare a fi o dificultate reală, cu identificarea mai multor bariere pentru participanți. De exemplu, bariera nivelului lor de educație, a mobilității, a autocenzurii. În special acest ultim aspect îmi atrage atenția. Mulți dintre cei intervievați recunosc că au momente în care nu se simt capabili nici măcar să aplice pentru un loc de muncă, deoarece consideră că nu au nivelul necesar și, prin urmare, nu au șanse de a fi angajați. După părerea mea, deocamdată este foarte greu pentru ei să se proiecteze într-un loc de muncă stabil în Satu Mare, chiar dacă există oferte de muncă în oraș.

– Același studiu a fost deja realizat și în Franța, care sunt diferențele și punctele comune pe care le-ați putut observa?

– În ceea ce privește diferențele, observ că percepția este că accesul la informație este mai dificil aici în Satu Mare. Persoanele întâlnite declară că nu cunosc un loc ușor accesibil pentru ei, care să grupeze mai multe oferte de muncă potrivite pentru ei. Ei percep puțin sprijin individual. Am remarcat o dificultate în identificarea instituțiilor care pot oferi sprijin pentru muncă, în timp ce în Franța, „Pôle Emploi” și misiunea locală sunt citate aproape sistematic. În ceea ce privește punctele comune, constat că majoritatea persoanelor care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă se simt discriminate sau chiar ostracizate de lumea muncii. Ei se simt judecați chiar și atunci când își caută un loc de muncă. Ei se devalorizează pe ei înșiși, apoi nu se simt capabili să mai muncească și își pierd motivația. Aici pare a fi un punct crucial în care e nevoie de intervenție.

– După vizita dumneavoastră în cadrul acestei etape de cercetare, care este următorul pas al proiectului?

– Obiectivul acestui studiu este să se bazeze pe teren și pe experiențele participanților despre căutarea unui loc de muncă. Colectăm informații prin interviuri și chestionare pentru a înțelege dificultățile întâmpinate de diferitele populații. După colectarea datelor, le vom analiza pentru a scoate în evidență elemente referitoare la căutarea unui loc de muncă. Apoi, vom folosi rezultatele acestor analize pentru a coproiecta ateliere și activități împreună cu beneficiarii, aceștia din urmă având un rol activ în întregul proces. Scopul acestor ateliere este de a îmbunătăți competențele și de a construi împreună instrumente de formare și de sprijin, create de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă pentru alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, susținând astfel o adevărată experiență de capacitare (empowerment).

_______________________

 Acest proiect este cofinanțat de programul european Erasmus+.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world