Skip to content

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Despre modă, stil și bun-gust, cu fashion designerul Zita Pop

“Important este nu să fiți la modă ci să vă găsiți stilul. Adică modul în care vă îmbăcați să vă facă să vă simți bine, confortabil și să vă avantajeze. Nu tot ce este la modă ni se potrivește”, le-a transmis copiilor de la Asociația Stea renumitul designer Zita Pop.

Unul dintre domeniile cele mai apreciate de copiii de la centrul de zi a fost croitoria. Pe lângă vizitele la cele mai renumite fabrici de confecții din Satu Mare unde au putut admira întreg procesul de transformare a unui material într-o piesă vestimentară, cei mici s-au bucurat de prezența la Asociația Stea a unor invitați care i-au inspirat și motivat să-și dorească mai mult pentru viitorul lor. Unul dintre invitați a fost Zita Pop, fashion designer recunoscută pe plan internațional mai ales datorită hainelor realizate din materiale neconvenționale. Absolventă a Universității de Artă și Design Cluj Napoca, Zita a reușit cu o ușurință remarcabilă să capteze atenția celor mici asupra domeniului în care profesează.

“Ne-a arătat istoria modei, a fost fain să vedem în imagini cum pe vremuri oamenii purtau o bucată mare de material alb în jurul corpului și cum am ajuns la hainele pe care le purtăm acum. Ne-a spus să ne găsim stilul, ce ni se potrivește pentru că nu tot ce este la modă ne poate face să arătăm bine”, povestește Luca (12 ani).

Zita Pop le-a pregătit copiilor pentru a doua parte a întâlnirii desene cu manechine, urmând ca cei mici să-și lase imaginația să zboare și să creeze ținute diverse. A fost momentul în care, fără prea multe întrebări sau intervenții, copiii s-au conectat sută la sută cu talentele lor din interior iar rezultatele au fost peste măsura așteptărilor. “Ce a ieșit din mâinile lor la partea practică a activității, wow, nu am cuvinte să descriu: cum au desenat, au lipit, au ales si combinat culori, au creat niște ținute de revistă. Asta pentru că Zita Pop i-a încurajat să-și lase imaginația să lucreze și să aibă încredere în ei înșiși”, afirmă Katalin Gabriș, asistent social.

Rezultatele activității cu fashion designerul Zita Pop demonstrează din nou cât de multe talente și abilități, uneori necunoscute, zac în interiorul copiilor vulnerabili de la Stea și cât de important este ca aceștia să aibă oportunități de a și le descoperi. Astfel de oportunități sunt oferite de programul EduMotivation, din cadrul proiectului “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”.  

Așadar, invităm persoane pasionați de meseriile lor să se alăture comunității celor care fac ceva concret pentru un viitor mai bun, devenind modele pentru copiii și tinerii din mediile defavorizate. Împărtășește povestea ta și inspiră un copil vulnerabil de la Asociația Stea să creadă în capacitățile sale de a deveni un bun profesionist urmând calea educației pentru a-și atinge aspirațiile.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita

Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita este o asociație de voluntari care a luat naștere în martie 2020, după 4 ani de implicare voluntară în sprijinul copiilor din cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Misiunea asociației este de a ajuta copiii din această comunitate să aibă acces la educație.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world