„Nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu puteți!” Norbert Eszenyi (Boci), Passion4Salsa
“Doar pentru că ești un copil sărac, nu înseamnă cu nu ai nici o șansă să devii cineva. Doar pentru că nu ești bun la tot, nu înseamnă că nu ești bun de nimic. Am avut o profesoară la școală care mi-a spus că nu o să se aleagă nimic de mine. Am crescut într-o familie săracă, uneori nu aveam ce să mâncăm. Poate a fost o binecuvântare să fiu sărac pentru că am învățat să apreciez lucrurile mici și să lupt pentru a deveni cine sunt azi. Nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu puteți!”, povestește Norbert Eszenyi (Boci), instructor de breakdance la Passion4Salsa.
Unul dintre cei mai îndrăgiți voluntari ai Asociației Stea este Boci, care practică dansul de 24 de ani iar de 10 ani îl predă. Întâlnirile cu tinerii și copiii din mediile defavorizate în cadrul programului “EduMotivation” au fost mai mult ca perfecte, Boci reușind cu povestea lui, cu modul simplu, sincer și deschis de a interacționa să transmită adevărate lecții de viață.
“Cel mai mult mi-a plăcut că ne-a îmbrățișat pe toți atunci când am intrat în sala de dans. Pare dur, că are tatuaje și cercei, dar este foarte fain om. Ne-a povestit cum a reușit în viață și ne-a zis că dacă cineva ne spune că nu suntem în stare să facem ceva, fix de aia să luptăm să reușim, să arătăm că dacă vrem, putem” (Gabi, 16 ani).
Copiii și tinerii de la Asociația Stea au învățat, evident pe lângă pașii de breakdance, că nu există NU POT și NU ȘTIU ci doar VREAU! ÎNCERC! REUȘESC! Un mesaj care, cu siguranță, a plantat semințele curajului și determinării în sufletele lor.
“Când auzea pe careva dintre noi că zicem NU POT sau NU ȘTIU, ne zicea că nu există asta, să aruncăm pe geam afară și din viața noastră cuvintele astea. Ne-a mai spus că dacă ne schimbăm gândirea, viața o să ni se schimbe și că musai să credem în noi și în puterea noastră s[ ne facem un viitor frumos”, (Daniela, 12 ani).
Boci îmbină momentele de dans cu cele motivaționale și de empowerment, iar efectul asupra cursanților săi este electrizant. “Nu v-am spus că e ușor. V-am zis că merită. Așa e în dans, dar și în viață, la școală și în tot ceea ce faceți. Nimic nu este imposibil atunci când aveți un vis. Luptați pentru el!”, a afirmat Boci la finalul întâlnirii care s-a lăsat cu ropote de aplauze și cu o demostrație de breakdance.
“Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.”
Despre Asociația Stea
Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.
Despre Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita
Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita este o asociație de voluntari care a luat naștere în martie 2020, după 4 ani de implicare voluntară în sprijinul copiilor din cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Misiunea asociației este de a ajuta copiii din această comunitate să aibă acces la educație.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro