Skip to content

Copiii din Sătmărel și Pirita, în sprijinul comunităților în care trăiesc

“Iubesc natura, plantele, animalele. Merg la pescuit aproape în fiecare zi. Acolo mă simt bine, în natură, în liniște. ONG-ul nostru va fi despre asta, cum să protejăm natura. O să facem curățenie, o să plantăm, o să tăiem iarba, avem câteva activități deja puse pe foaie” (Gabi, 15 ani).

Cei 110 copii din Sătmărel (Satu Mare) și Pirita (Baia Mare) continuă și în acest an, începând cu luna iulie, să descopere ce sunt organizațiile neguvernamentale (ONG), care este rolul acestora în societate, care sunt domeniile în care activează, precum sprijinirea persoanelor vulnerabile sau cu dizabilități, apărarea drepturilor omului, protecția mediului, a animalelor, etc.

Programul “ONG de exercițiu” îi pune pe copii în postura de mici ONG-iști care, împărțiți pe grupe de interese, își crează propria organizație, aleg domeniul, realizând de la A la Z un proiect prin care să aducă îmbunătățiri în comunitatea în care trăiesc, în funcție de necesitățile/problemele identificate de ei.

Prin intermediul acestui program, copiii învăță în primul rând despre valorile-cheie ale unei astfel de organizații: solidaritatea, generozitatea, empatia și responsabilitatea socială. Sunt extrem de entuziasmați de noua lor postură și observăm cu multă bucurie cât de responsabili, implicați și creativi devin odată cu asumarea rolului de ong-ist”, a afirmat Katalin Gabriș, asistent social.

Cu compasiune și dragoste pentru natură, copiii au înțeles că mediul înconjurător înseamnă viața iar efectele poluării pot fi devastatoare. Astfel, un grup de copii au ales să realizeze acțiuni de curățenie, plantare copaci, întreținere spații verzi cu mult entuziasm, devenind astfel protectori ai Mamei Natură.

Însă sufletul lor se întinde și către oameni. Au văzut suferința din jur astfel că un alt grup de copii s-a mobilizat pentru a înființa un ONG pentru persoanele aflate în dificultate, stabilind activități prin care să fie un sprijin real pentru semenii lor.

Și pentru că creativitatea lor este debordantă, unul dintre grupurile de ong-inști au ales să aducă bucurie și zâmbete pe fețele altor copii, canalizându-și energia către realizarea de jucării pentru cei micuți. Folosesc materiale reciclabile și inspirație nelimitată pentru a aduce bucurie în sufletul celorlalți copii din comunitate.

Deoarece au înțeles valoarea momentelor de joacă și recreere pentru a obține o stare de bine, cel de-al patrulea grup de copii au înființat un ONG care va ateliere pentru copiii din comunitatea vulnerabilă (activități educative, jocuri creative, întălniri tematice) menite să-i facă pe cei mici să se simtă liberi și fericiți.

Cu fiecare pas pe care-l fac, copiii devin exemple vii ale compasiunii și altruismului pentru întreaga societate. Ei ne amintesc că fiecare gest de bunătate, indiferent cât de mic, are puterea de a aduce schimbarea si de a inspira pe alții să acționeze în mod asemănător.

Aceste activități se desfășoară în cadrul programului „ONG de exercițiu”, parte a proiectului “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita

Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita este o asociație de voluntari care a luat naștere în martie 2020, după 4 ani de implicare voluntară în sprijinul copiilor din cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Misiunea asociației este de a ajuta copiii din această comunitate să aibă acces la educație.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world