Skip to content

Tu ai o oră pentru a schimba direcția în care se îndreaptă viitorul copiilor vulnerabili?

“Eu îmi doresc să devin educatoare, cum e și doamna Mirela. Ne-a povestit cum a făcut școală ca să aibă meseria asta, ne-a citit povești, ne-a vorbit așa de frumos….” (Denisa, 11 ani)

“După ce l-am cunoscut pe domnu’ taximetrist, am povestit cu el și ne-a spus cât câștigă, eu asta am zis că o să mă fac. A venit cu mașina de taxi, ne-a arătat cum o îngrijește, ne-a lăsat să vorbim în stație, ne-a spus că trebuie să avem măcar 8 clase și apoi să facem permisul și un curs pentru ca să poți fi taximetrist. Merg la școală ca să știu să scriu și să citesc să-mi pot lua permisul de conducere” (Szillard, 9 ani)

Peste 80 de povești au atins inimile copiilor și tinerilor de la Asociația Stea și Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita de la începutul proiectului “Și eu pot! Imaginez, cred și construiesc un viitor de succes”. Protagoniștii acestora au contribuit, prin voluntariat și deschidere, la a inspira, motiva și încuraja copiii din mediile defavorizate să viseze și să creadă în ei înșiși.

Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita lansează spotul video care are ca scop sensibilizarea publicului larg și mobilizarea oamenilor din comunitățile locale să ofere copiilor și tinerilor oportunități de a descoperi meserii și modele de succes profesional: https://youtu.be/9WGKbAEVRjo.

Copiii din mediile defavorizate nu au în jurul lor modele de succes. Fiecare zi de școală poate fi ultima pentru oricare dintre acești copii obișnuiți să li se spună că nu sunt buni de nimic din cauza mediului în care cresc. Și totuși, ei au atât de mult potențial care de abia așteaptă să fie descoperit. Ei au nevoie să audă cuvinte precum “Poți deveni ceea ce îți dorești!”, “Ai dreptul să visezi și să lupți pentru visul tău”, “Atunci când ai curaj, dorințele tale devin realitate”.

Voluntarii noștri nu sunt doar povestitori, ci sunt martorii vii ai faptului că oricine poate să depășească limitele impuse de mediu și sărăcie. Voluntarii noștri aduc cu ei povești autentice despre perseverență, educație, muncă și încrederea în propriile forțe, care s-au dovedit a fi atuurile lor pentru a avea succes pe plan profesional.

Astfel, “activatorii de reușită” care vin în fața copiilor și tinerilor vulnerabili cu povestea lor de viață le demonstrează că nu locul sau mediul în care te naști dictează destinul unui om ci hotărârea și voința de a depăși obstacolele, de a visa și de a-și construi un viitor mai bun.

„Campania noastră este o invitație deschisă lansată din toată inima către oamenii de oriunde, care-și iubesc meseria, indiferent care este aceasta, de a ni se alătura în misiunea de susținere și motivare a unor copii și tineri deosebiți, pentru a-și găsi calea spre viitorul lor profesional reușit. Împreună putem sădi în sufletele lor sămânța dorinței de împlinire profesională pe care din păcate, deocamdată aceștia nu au cum să o primească din familie. În comunitățile vulnerabile de romi, accesul la educație este deficitar de multe generații, iar munca este în principal despre supraviețuire. Acești copii și tineri au nevoie de experiențe concrete prin care să descopere universul profesional de dincolo de aceste limitări. Fiți alături de noi, să-i susținem să înțeleagă faptul că urmând calea educației și formării profesionale ei pot deveni oameni de succes ce au puterea să rupă barierele sărăciei! Astfel, investim în viitorul nostru, al tuturor, transformând o nouă generație sortită eșecului în viitori angajați care contribuie la bunul mers al societății”, este îndemnul lansat de Cristina Bala, directorul Asociației Stea.

Echipele Asociației Stea și Pirita Children organizează săptămânal activități de descoperire de meserii cu 110 copii și tineri împărțiți în 8 grupe la care sunt așteptați direct sau online, voluntari de pretutindeni care acceptă provocarea de le împărtăși povestea personală despre cum să ajungi un profesionist de succes. Persoanele interesate sunt rugate să ne contacteze la telefon: 0751909535, e-mail: diana.bretan@asociatiasteasm.ro.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

 Despre Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita

Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita este o asociație de voluntari care a luat naștere în martie 2020, după 4 ani de implicare voluntară în sprijinul copiilor din cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Misiunea asociației este de a ajuta copiii din această comunitate să aibă acces la educație.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world