Cum poate educația să transforme alegerile copiilor pentru un viitor mai sănătos?
„Cea mai mare bogăție este sănătatea” (Virgiliu). Activitățile de educație pentru sănătate desfășurate la centrul de zi al Asociației Stea în cadrul proiectului “Împreună – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel” au un impact semnificativ asupra celor 20 de copii vulnerabili, fiind esențiale pentru bunăstarea și dezvoltarea sănătoasă a acestora.
În perioada 01.11.2022 – 31.12.2023 Asociația Stea în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Satu Mare derulează în parteneriat proiectul „ÎMPREUNĂ – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel”. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 49.792 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Obiectivul proiectului este îmbunătățirea condițiilor de educație și sănătate, combaterea oricărei forme de discriminare a persoanelor defavorizate din cartierul urban dezavantajat Sătmărel.
O componentă importantă a acestui proiect o constituie cea de educație pentru sănătate având ca scop dezvoltarea abilităților a 20 de copii din comunitatea marginalizată de romi din cartierul Sătmărel pentru a adopta un stil de viață sănătos. Realizate prin metode de educație non-formală, activitățile promovează obiceiuri sănătoase de viață, contribuind astfel la starea lor de bine atât fizică cât și mentală.
“Am tot repetat cum să ne spălăm dinții, până la cât să numărăm ca să spălăm bine bine și să nu rămână resturi de la mâncare. Acasă i-am arătat și la fratele meu mai mic care nu vine încă aici la centru, că el repede pune periuța de dinți înapoi în pahar. Am și primit periuță și pastă de dinți noi ca să le ducem acasă” (D., 10 ani).
Copiii au învățat că spălatul mâinilor, dușul zilnic, periajul dinților și schimbarea hainelor sunt esențiale pentru a reduce/evita riscul de boli infecțioase precum răcelile sau boli de piele, pentru a evita apariția cariilor etc. Somnul a fost o altă temă importantă în programul de igienă, copiii fiind îndrumați să pună preț pe respectarea orelor de somn, crearea unui mediu cât de cât adecvat pentru odihnă.
“Eu când nu dorm bine, se mai ceartă mami cu tati sau mă culc târziu, mă trezesc obosit și nervos, apoi sigur la școală nu mai pot să înțeleg nimic că mi-e tot somn. Doamna de la Stea ne-a spus că musai să dormim bine 8 ore, să facem aer curat în cameră înainte și să fie liniște” (C, 8 ani).
Pe lângă temele precum sport și mișcare, alimentație sănătoasă, minte sănătoasă în corp sănătos, una dintre cele mai importante subiecte vizează învățarea copiilor a unei rutine zilnice sănătoase.
“Stabilitatea și regulile din viața de zi cu zi ajută la menținerea sănătății. Copiii noștri învață că o rutină bine structurată asigură timp pentru toate celelalte aspecte ale sănătății, precum nutriția, mișcarea, odihna, igiena etc. Iar un copil care deja urmează rutina este clar pe drumul cel bun” (Katalin Gabris, asistent social Asociația Stea).
Accesul limitat la resurse și informații despre igienă și sănătate, condițiile precare de trai precum lipsa apei potabile, locuințe supraaglomerate, lipsa toaletelor, lipsa produselor necesare întreținerii unei igiene, duc la consecințe uneori dezastruoase care au impact negativ asupra stării atât fizice cât și emoționale a copiilor din mediile defavorizate. Tocmai din aceste motive, activitățile pentru un stil de viață sănătos și igienă în comunitățile marginalizate sunt impetuos necesare.
Participarea la activitățile de educație pentru sănătate îi ajută pe cei 20 de copii să devină mai conștienți de propriile alegeri și acțiuni legate de sănătatea lor, aceștia putând acum înțelege cum pot influența pozitiv starea lor de sănătate prin alegeri inteligente.
Informații suplimentare se pot obține:
Persoană de contact: Cristina Bala Funcția: Director executiv
Tel: 0261-884-330 Emai: cristina.bala@asociatiasteasm.ro
“Working together for a green, competitive and inclusive Europe”/ ”Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”