Skip to content

Orizonturi noi pentru 110 copii și tineri vulnerabili din Sătmărel și Pirita

“Un om sărac nu este cel fără bani. Un om sărac este cel care nu are niciun vis” (Henry Ford) este laitmotivul care a stat la baza proiectului “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”, desfășurat pe o perioadă de 2 ani în comunitățile defavorizate din Sătmărel (Satu Mare) și Pirita (Baia Mare).

Proiectul derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

Sala de conferințe a Hotelului Perla din Satu Mare a găzduit marți, 12 martie 2024, evenimentul de încheiere a proiectului datorită căruia 110 copii și tineri vulnerabili din comunitățile sus-menționate au participat la programe și activități menite să le ofere oportunități de a ieși din cercul vicios al sărăciei prin educație și formare profesională.

Evenimentul de final s-a bucurat de prezența a peste 40 de invitați, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri, voluntari, parteneri și colaboratori ai celor două asociații neguvernamentale și mass-media locală.

Acționând pe crearea de programe prin care copiii și tinerii din grupuri vulnerabile să interacționeze cu diferiți profesioniști pasionați de meseriile lor, acest proiect a asigurat o puternică intervenție în domeniul dezvoltării personale astfel încât aceștia au ajuns să-și conștientizeze potențialul, să-și descopere talentele, să-și construiască aspirații pentru un viitor de succes și să-și dezvolte competențe-cheie pentru reușita materializării planurilor lor de viitor.

Mai mult, proiectul a adăugat o importantă dimensiune de conștientizare și responsabilizare civică prin crearea unor oportunități concrete pentru copiii și tinerii din grupul țintă de a trece prin experiențe similare celei de a deveni membrii într-o organizație a societății civile, de a construi și de a implementa mici proiecte în beneficiul altor persoane vulnerabile sau cauze cu impact în societate. Aceștia au fost premiați pentru eforturile lor în cadrul unei impresionante gale cu rol de advocacy pentru incluziunea copiilor și tinerilor din medii vulnerabile, organizate în luna februarie, care s-a bucurat de prezența a peste 160 de invitați.

Așadar, copiii și tinerii selectați în cadrul acestui proiect au participat săptămânal timp de 14 luni la un program inovativ de dezvoltare a capacității de incluziune socio-profesională “EduMotivation – Și eu pot!” (ateliere de meserii și vizite profesionale) cu implicarea a peste 100 de experți din 14 domenii de activitate profesională, lărgidu-și astfel universul de cunoaștere cu privire la câmpul muncii, fiind sprijiniți de către echipele educative să-și identifice talentele și interesele vocaționale și să-și schițeze cu pași mici planuri de viitor.

De asemenea, copiii și tinerii din Sătmărel și Pirita au participat lunar, timp de 20 de luni, la sesiuni de coaching de grup cu rol de dezvoltare personală și a abilităților de viață care le-a permis să-și construiască stima de sine și încrederea în forțele proprii; să-și recunoască și înțeleagă emoțiile; să-și gestioneze eficient stresul, anxietatea și sentimentele negative. Pe lângă acestea, pe parcursul proiectului fiecare copil și tânăr a participat la câte 6 sesiuni individuale de coaching realizate de către membrii echipelor de proiect, sprijinindu-i în creionarea planurilor lor de viitor.

Proiectul a inclus și un program intitulat “ONG de exercițiu” axat pe activități săptămânale derulate la centrele de zi ale celor 2 parteneri timp de 8 luni, activități în cadrul cărora copiii și tinerii au învățat ce este societatea civilă, având experiențe practice de simulare a constituirii și funcționării unui ONG, de realizare a unor proiecte mici pentru sprijinul unor cauze sociale.

De asemenea, o amplă campanie de advocacy pentru incluziune având la bază promovarea programului „EduMotivation–Și eu pot!” a mobilizat oameni din comunitățile locale pentru a construi o adevărată rețea de sprijin în jurul copiilor și tinerilor din grupuri vulnerabile, cu misiunea de capacitare a acestora. Datorită acesteia a fost asigurat suportul adecvat de care acești copiii și tineri au avut nevoie pentru a ajunge să creadă în capacitățile proprii, să-și formeze o imagine de viitor de succes în concordanță cu talentele și aspirațiile lor și să-și dezvolte competențe cheie pentru a o materializa.

“Încheiem acest proiect cu inima plină de bucurie și recunoștință pentru impactul pe care îl avem în viețile a 110 copii și tineri vulnerabili. Poveștile lor de succes sunt dovada că investiția în educație și sprijinul comunitar pot schimba destine. Suntem extrem de mândrii de tinerii care în urma vizitelor profesionale realizate prin acest proiect au avut curajul să iasă din tiparul abandonului școlar la nivelul clasei a VIII-a și au ales să-și continue studiile la școli profesionale. Mulțumim din suflet celor peste 100 de voluntari profesioniști, care cu generozitate și devotament au împărtășit din timpul și experiența lor. Implicarea lor a avut un impact profund asupra acestor copii și tineri, inspirându-i să își urmeze visele și să creadă în puterea proprie de a-și construi un viitor mai bun. De la pasiunea pentru coafură și frizerie, până la fascinația pentru mecanica auto, aceste întâlniri cu profesioniști pasionați au transformat visele în realitate și au deschis noi orizonturi în cunoașterea și înțelegerea pieței muncii. Le suntem recunoscători pentru generozitatea lor și pentru că au fost alături de noi în această călătorie. Ne angajăm să continuăm misiunea de a susține incluziunea în muncă a acestor copii și tineri cu mult potențial și vă invităm să ne susțineți în acest demers. Împreună putem construi un viitor mai luminos pentru toți”, a afirmat Cristina Bala, directorul Asociației Stea, la finalul evenimentului.

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita

Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita este o asociație de voluntari care a luat naștere în martie 2020, după 4 ani de implicare voluntară în sprijinul copiilor din cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Misiunea asociației este de a ajuta copiii din această comunitate să aibă acces la educație.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world