Skip to content

Empowermentul tinerilor prin instrumente creative

În ultimele 18 luni, 12 tineri din zona urbană marginalizată Sătmărel a municipiului Satu Mare au realizat un proiect de creație video menit să informeze alți tineri despre oportunitățile de continuare a studiilor după clasa a VIII-a. Aceasta inițiativă, parte a proiectului Erasmus+ „Yes I’m In: Empowermentul tinerilor care trăiesc în locuințe precare: impact social și incluziune prin practici psihosociale, educaționale și creative inovatoare”, a demonstrat încă o dată puterea instrumentelor artistice în și dezvoltarea personală și creșterea bunăstării tinerilor.

O viziune creativă pentru viitor

Tinerii din Sătmărel au fost unul dintre cele trei grupuri din Europa care au răspuns provocării lansate de organizația Action Education din Franța de a exprima în mod creativ ce înseamnă pentru ei „a locui în lume”. Cu sprijinul echipelor educative ale Asociației Stea din România, Médecins du Monde din Bulgaria și C.L.A.S.S.E.S. din Franța, precum și al profesioniștilor din domeniul artelor vizuale și jurnalismului, acești tineri au învățat să-și exprime opiniile prin foto, video, ilustrații, podcast și jurnalism.

Proiectul lor a culminat cu crearea unui video informativ care să ajute alți tineri să descopere oportunitățile de educație disponibile după clasa a VIII-a. Mai mult, experiențele lor și a tinerilor din celelalte țări au fost publicate în Revista Junior, o publicație menită să inspire și alți tineri. Revista este însoțită de o fișă pedagogică, oferind resurse valoroase pentru profesioniștii care lucrează cu adolescenți și doresc să folosească aceste metode inovatoare pentru a sprijini dezvoltarea abilităților de viață și empowermentul.

O sărbătoare a comunității

Pe 26 iunie 2024, Asociația Stea, împreună cu tinerii din Sătmărel, a organizat evenimentul final de diseminare a rezultatelor muncii lor în comunitatea locală. Peste 50 de membri ai familiilor, prieteni și cunoscuți au fost prezenți, descoperind cu interes video-ul creat și Revista Junior. Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare, un moment de împărtășire a experiențelor și realizărilor acestor tineri.

Suntem mândri de deschiderea și curajul lor de a aborda teme care răspund nevoilor reale din comunitate, creând proiecte utile nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru alți tineri. Aceste inițiative demonstrează capacitatea tinerilor de a deveni membri activi ai societății, implicați și preocupați de binele comun, contribuind astfel la construirea unei societăți mai echitabile și incluzive.

Impact și sustenabilitate

Proiectul „Yes I’m In” reprezintă un exemplu remarcabil de colaborare internațională și impact local. Prin finanțarea europeană din programul Erasmus+, aceste acțiuni au oferit tinerilor din comunități defavorizate șansa de a se dezvolta, de a se exprima și de a inspira schimbări pozitive în jurul lor.

Împreună putem face mai mult bine

Pentru mai multe informații despre proiectele și activitățile noastre, vă invităm să vizitați site-ul Asociației Stea și să urmăriți canalele noastre de comunicare.

Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru copiii și tinerii noștri, oferindu-le oportunități reale de dezvoltare personală și incluziune socială.

Alăturați-vă misiunii noastre de a capacita copiii și tinerii vulnerabili să devină membri activi ai societății care reușesc să iasă din spirala sărăciei. Fiecare contribuție contează și ajută la crearea unui mediu mai sigur și mai incluziv pentru toți copiii și adolescenții.

Contactați-ne astăzi pentru a afla cum puteți deveni parte din această inițiativă și cum puteți contribui la empowermentul tinerei generații: contact@asociatiasteasm.ro sau telefon: 0743174169, persoană de contact Cristina Bala, director executiv.

Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră!

Donate to help for a cause and be a part to create a better world