Skip to content

Eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului

Erasmus+ FAMOUS la Satu Mare

Ieri, 19 septembrie 2024, în prezența a peste 60 de reprezentați ai factorilor interesați din cadrul unor instituții și organizații locale și naționale, Asociația Stea a organizat la Satu Mare un eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului european Erasmus+ FAMOUS (Formarea Actorilor în Mișcare pentru Solidaritate). Acest proiect inovator are ca scop îmbunătățirea educației adulților aflați în situații de precaritate din Europa, prin creșterea capacității lor de conștientizare și dezvoltare a competențelor lor dobândite pe căi nonformale, esențiale pentru integrarea socială și profesională.

Obiectivele parteneriatului

Proiectul FAMOUS reunește cinci parteneri europeni: Secours Populaire Français (SPF) din Franța, Asociația Stea din România, organizația Pour la Solidarité (PLS) din Belgia, Coopésia și Universitatea Paris Cité din Franța. Acești parteneri și-au unit forțele pentru a crea un instrument interactiv și un program de formare destinat persoanelor vulnerabile, cu scopul de a recunoaște și dezvolta competențele lor „soft skills” dobândite prin implicarea în diferite activități în cadrul organizațiilor neguvernamentale ce acționează în domeniul social. Aceste abilități, de multe ori subestimate, sunt cruciale pentru facilitarea accesului la piața muncii și pentru participarea activă în comunitățile din care fac parte.

În cadrul acestui eveniment, echipa Asociației Stea a prezentat rezultatele obținute în urma implementării proiectului, subliniind implicarea activă a beneficiarilor în toate etapele proiectului, de la colectarea datelor până la testarea și validarea instrumentelor de formare create.

Etapele proiectului și implicarea beneficiarilor

Un aspect inovator al proiectului FAMOUS este implicarea directă a persoanelor vulnerabile, nu doar ca beneficiari, ci ca și co-conceptori activi. Prin participarea lor la atelierele de revelare de competențe și co-creare, aceștia au contribuit direct la elaborarea unui instrument de recunoaștere și dezvoltare a competențelor sub forma unui joc educațional interativ transpus in format digital online. Acest proces a fost structurat în mai multe etape esențiale, incluzând:

  1. Constituirea grupului de co-conceptori din Franța și România, format din 24 de persoane, care și-au folosit expertiza dobândită prin experiența de viață pentru a ghida dezvoltarea instrumentelor educaționale.
  2. Cercetarea participativă cu privire la provocările pe care persoanele vulnerabile le întâmpină în procesul de incluziune profesională, desfășurată între noiembrie 2022 și iunie 2023, care a inclus interviuri și colectarea de date socio-demografice. Aceasta a fost realizată de echipe internaționale, cu sprijinul Universității Paris Cité.
  3. Atelierele de „revelare a competențelor”, în care co-conceptorii au identificat competențele personale și profesionale dobândite în cadrul activităților pe care ei le realizează în mod curent în cadrul ONG-urilor furnizoare de servicii sociale.

Rezultatele și impactul proiectului

FAMOUS a produs rezultate tangibile care au impact atât asupra participanților direcți, cât și asupra comunităților din care fac parte. Printre cele mai importante rezultate se numără:

  • Crearea unui glossar și a unui repertoriu de instrumente de formare care facilitează accesul la competențele interpersonale și intrapersonale.
  • Publicarea unui raport comparativ între Franța și România, care analizează provocările întâmpinate în procesul de incluziune profesională.
  • Co-crearea unui instrument de formare (în format digital și tipărit) destinat persoanelor vulnerabile, axat pe dezvoltarea competențelor intra și interpersonale.

Un alt rezultat remarcabil este publicarea unei „Carte Albe” cu scopuri de advocacy, care aduce contribuții valoroase la politicile de combatere a sărăciei și oferă un cadru pentru reproducerea acestui model de intervenție în alte comunități.

Proiectul FAMOUS a demonstrat că implicarea activă a persoanelor vulnerabile în procesele de formare și recunoaștere a competențelor contribuie nu doar la dezvoltarea lor personală și profesională, ci și la construirea unei societăți mai incluzive și solidare. Faza finală a proiectului constă dintr-o conferință finală care va avea loc la Bruxelles în data de 24 septembrie 2024, când vor fi prezentate toate instrumentele create și rezultatele obținute.

Acest proiect a oferit un exemplu de bune practici în domeniul educației adulților și al solidarității, subliniind importanța co-creării și a abordărilor participative pentru a adresa nevoile reale ale celor mai vulnerabile categorii de populație.

Pentru a afla mai multe despre proiectul FAMOUS și a urmări progresul acestuia, vizitați https://famous-solidarite.eu/.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world