Învățare prin fapte: cum dezvoltăm competențe și formăm caractere prin voluntariat
Şi în 2025 copiii de la centrul de zi al Asociației Stea continuă activitățile din cadrul programului „ONG de exercițiu”, prin care ei creează și implementează mici proiecte de solidaritate cu impact pozitiv asupra comunității. Acest program nu doar că le oferă ocazia de a ajuta, dar le dezvoltă competențe esențiale, precum munca în echipă, planificarea, empatia și responsabilitatea civică.
O nouă colaborare internațională pentru schimb de experiențe
Anul acesta, avem bucuria de a colabora cu un nou partener: Fundația Apprentis d’Auteuil, prin intermediul casei de tip familial MECS (Maison d’Enfants à Caractère Social) din Paris. Acest centru rezidențial oferă adăpost și sprijin educațional copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, proveniți din sistemul de protecție al copilului din Franța. Cu o bogată tradiție în proiecte de solidaritate internațională, fundația implică copiii și tinerii aflați în grija lor în activități de voluntariat, oferindu-le oportunitatea de a descoperi realități diferite, de a interacționa cu alți tineri și de a contribui activ la oferirea de sprijin acolo unde este nevoie.

Proiect comun de solidaritate: de la idee la acțiune
Colaborarea dintre Asociația Stea și Apprentis d’Auteuil a luat naștere din dorința tinerilor francezi de a construi și implementa un proiect de solidaritate împreună cu copiii din Satu Mare. Spre deosebire de alte inițiative unde scopul lor a fost doar acela de a oferi un ajutor material, de această dată proiectul nostru comun le-a permis să stabilească legături autentice de parteneriat, să realizeze schimburi valoroase de idei și să învețe unii de la alții. Astfel, în perioada 21-26 februarie, Asociația Stea găzduiește la Satu Mare un grup de 15 persoane de la Fundația Apprentis d’Auteuil, dintre care 10 copii și tineri din casa de tip familial și 5 educatori. Împreună cu cei 20 de copii care frecventează centrul de zi al Asociației Stea, aceștia au pregătit și au realizat primul lor proiect comun de solidaritate.

Sprijin pentru cei mai vulnerabili: un gest mic cu un impact mare
Tema proiectului a fost aleasă împreună de copiii și tinerii din cele două țări, dorindu-și să aducă bucurie celor mai vulnerabili membri ai comunității: oamenii fără adăpost. Pentru a finanța inițiativa, tinerii francezi au realizat în prealabil obiecte decorative pe care le-au oferit persoanelor ce au ales să sprijine acest proiect. Ajunși la Satu Mare, copiii și tinerii din Franța și România au lucrat în echipe pentru a pregăti dulciuri – salam de biscuiți și cozonac – pe care le-au oferit beneficiarilor Centrului Social de Urgență Satu Mare.

Emoția unui moment unic: întâlnirea cu oamenii fără adăpost
Momentul culminant al proiectului a fost vizita la Centrul Social de Urgență din Satu Mare realizată azi, 25 februarie. Personalul centrului și beneficiarii au fost gazde perfecte făcându-i pe voluntari să se simtă apreciați și valorizați pentru gestul lor de solidaritate. Copiii au oferit personal surprizele dulci beneficiarilor Centrului de Urgență, povestindu-le despre proiectul lor de solidaritate și experiențele din ultimele zile, de când au ajuns să se cunoască direct. Momentele petrecute împreună au fost speciale și vor rămâne cu siguranță multă vreme în inimile celor ce s-au implicat. Conectarea directă a fost foarte importantă, ajutându-i pe copii și tineri să înțeleagă cu adevărat impactul acțiunilor lor : ei nu doar au oferit, ci au și primit ceva foarte valoros : darul recunoștinței din partea oamenilor de la adăpost și mulțumirea de a face bine semenilor noștri.

Educație prin solidaritate: lecții de viață pentru viitor
Acest proiect este un exemplu concret de educație prin solidaritate. Dincolo de orice prelegere despre importanța implicării civice, experiențele practice, în care copiii și tinerii au ocazia de a simți direct rezultatele muncii lor, sunt cele care formează atitudini pozitive și valori puternice. Prin astfel de inițiative, copiii învață lecții valoroase despre empatie, responsabilitate și importanța de a fi activi în comunitate.
Mulțumim tuturor celor implicați în această acțiune, în mod deosebit partenerilor noștri, Fundația Apprentis d’Auteuil și Direcția de Asistență Socială Satu Mare. Sprijinul primit ne-a permis să creăm din nou un cadru propice pentru învățarea prin experiență, demonstrând că orice persoană, indiferent de trecutul său și mediul din care provine, poate avea un impact pozitiv asupra lumii din jur.