Ghid de implementare al „Programului inovativ de dezvoltare a abilităților de viață prin șah” – pachet de servicii pentru copii
Ca părinți, cadre didactice, educatori și alți adulți implicați în educația copiilor, cu toții ne dorim să-i susținem pe cei mici, să aibă încredere în sine, să învețe și să-și dezvolte abilitățile și competențele, astfel încât să fie pregătiți să facă față cu brio provocărilor vieții. Într-o perioadă în care se vehiculează atât de tare nevoia de schimbare în sistemul de învățământ, în care ni se transmite că o mare parte din copiii din România sunt analfabeți funcționali deoarece au acumulat cunoștințe pe care nu le știu folosi în practică, ca adult responsabil de educația unui copil, nu poți să nu te întrebi care sunt metodele potrivite. Unul din răspunsurile pe care noi am avut posibilitatea de a-l testa la Asociația Stea prin intermediul oportunităților de colaborare oferite de proiectului CHESS START RO-HU este folosirea potențialului enorm al șahului, ca mijloc de susținere a unei dezvoltări armonioase a cunoștințelor, abilităților și a personalității copiilor.
Ghidul poate fi descatcat AICI și se adresează profesioniștilor care lucrează cu copii preșcolari și școlari în cadrul a diferite programe complementare cursurilor școlare, inclusiv a serviciilor sociale ce vizează susținerea incluziunii sociale a copiilor din medii defavorizare și combaterea discriminării.
Evaluarea nevoilor şi accesibilităţii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare – 2015
La inițiativa Asociației Stea, Grupul de lucru inter-sectrial pentru prevenirea și combaterea excluzunii sociale – GIPEX, compus din 26 de ONG-uri instituții, s-au implicat în realizarea unei ample cercetări sociale ce a urmărit să identifice situația actuală cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din Satu Mare. Acest studiu contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de analiză a nevoilor persoanelor provenind din categorii defavorizate,în vederea dezvoltării pe termen mediu şi lung de servicii sociale şi de bază care să aducă răspunsuri coerente pentru a sprijini incluziunea socială a acestora.
Cerecetarea a fost realizată în perioada octombrie 2014 – martie 2015 pe un eșantion de 631 de persoane și scoate în evidență nevoile, situațiile dificile cu care se confruntă principalele categorii de persoane vulnerabile identificate din Satu Mare, precum și serviciile sociale și de bază la care pot apela, funizate de mai multe instituții și ONG-uri sătmărene. Raportul prezintă o imaginea actuală cu date, analize și sinteze de profil ale acestor categorii de persoane defavorizate și este rezultatul a zeci de ore de investigații asupra unor grupuri țintă precum: copii și tineri ai străzii, persoane fără adăpost, persoane cu handicap, dependenți de alcool sau de droguri și alte grupuri aflate la risc de excluziune socială. Realizatorii acestei cercetări au speranța că rezultatele din raport vor aduce un plus de valoare în dezvoltarea de servicii sociale care să aibă un impact real în viața acestor oameni. Problemele cu care se confruntă aceste persoane sunt extrem de complexe și se află în legături de interdependență unele cu altele, ceea ce face ca intervenția celor ce și-au asumat responsabilități în acest sens să fie una dificilă și de durată fiind nevoie de o stânsă colaborare inter-sectorială.
Studiul ne determină să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la existența unor probleme ce afectează serios viitorul copiilor din familiile aflate în dificultate și implicit, cel al comunității noastre:
Şcolarizarea :
Copii:
• 52,27%dintre copii nu merg la grădiniţă
• 28,65%dintre copii nu sunt înscrişi la şcoala primară
• 53,19 %dintre adoleşcenţi (14 – 18 ani) nu sunt înscrişi la şcoală
• Dintre copii înscrişi la şcoală : 10% nu merg deloc, iar 9 % nu merg în fiecare zi
Adulţi:
• 23,3%nu au fost deloc la școală
• 64,8%din totalul repondenţilor au un nivel de şcolarizare de maxim 8 clase
Integrarea în muncă :
• 70%dintre adulţi nu au calificare profesională
• doar 1 din 5 persoane lucrează
• 19,8%dintre cei care ar putea munci nu au lucrat niciodată
Cerşetoria:
• Vărsta medie de la care au început să cerşească este : 10 ani
Prostituţia:
• Se prostitueazăîn medie de la vârsta de 14 ani
Violenţa în familie:
• 14%dintre copii sunt bătuţi aproape zilnic
• 11%dintre femei sunt bătute aproape zilnic
Consum de alcool/droguri:
• În 11% din familii cineva consumă alcool în exces sau droguri
Sărăcia extremă:
• 13%au fost nevoiţi să mănânce din gunoi
• în 30% din familii cel puţin o persoană s-a culcat nemâncată din lipsa resurselor pentru hrană
• 38%nu şi-au încălzit locuinţa din lipsă de resurse
• 44%nu au venituri suficiente nici pentru strictul necesar
• 22%locuiesc în condiţii de extremă precaritate
• 42%nu şi-au putut cumpăra medicamente pentru ca nu au avut bani
• 38%nu au apelat la medic chiar dacă ar fi avut nevoie
Acces la servicii de sănătate:
• 30,38 %nu au asigurare medicală
• 10,43%nu sunt înscrişi la medic de famile
Asociația Stea multumește tuturor instituțiilor și ONG-urilor care s-au implicat în realizarea acestei cercetări sociale pentru interesul, deschiderea și deplina cooperare. Rezultatele studiului vor fi folosite mai departe de specialiștii sistemului de asistență socială din Satu Mare pentru a fundamenta intervenții, decizii și proiecte care să aducă soluții coerente și comprehenisve pentru o viață mai bună a persoanelor vulnerabile.
Această cercetare socială a fost realizată în cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Despre Asociaţia Stea
Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Bala Cristina, manager proiect, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro