Skip to content

Lecții de civism cu copiii aflați în pregatire pentru participarea la Fraternity Cup 2012

Grupul de copii de la AsociaÈ›ia Stea care va reprezenta România la Fraternity Cup se află într-o perioadă intensă de pregătire. În acest sens copiii din cadrul celor 15 delegaÈ›ii din toate țările participante la eveniment sunt incluÈ™i într-un program de activități având ca temă centrală valorile civice. 
Începând cu luna septembrie, copiii coordonaÈ›i de responsabilul centrului de zi al AsociaÈ›iei Stea È™i profesorul de istorie a liceului tehnologic Ardud organizează în fiecare săptămână activități tematice menite să dezvolte cunoÈ™tinÈ›ele È™i abilitățile copiilor în domeniul specificat. Programul este cu atât mai interesat cu cât, fiind coordonat de către organizaÈ›ia La Voix de L’Enfant, toate delegaÈ›iile lucrează cu copiii pornind de la câte o întrebare comună. Răspunsurile È™i rezultatele activităților cu copiii din fiecare È›ară sunt apoi colectate de către organizatori la Paris, pe baza lor construindu-se articole ce oferă o extraordinară imagine de ansamblu asupra valorilor unor copii veniÈ›i din toate colÈ›urile lumii.
 
Una dintre primele întrebări de la care au pornit activitățile cu copiii noÈ™tri a fost : “Care este personalitatea care în opinia dumneavoastră reprezinta un model de bun cetățean ?”
După câteva exerciÈ›ii pentru a-i ajuta să intrare în atmosfera activității, copiii, sprijiniÈ›i de cei 2 coordonatori, au pornit o dezbatere exprimându-È™i punctele de vedere cu privire la cine este pentru ei un model atunci când se gândesc la implicare È™i conduită civică. După îndelungi discuÈ›ii È™i propuneri diferite analizate pro È™i contra, echipa a ales-o ca personalitate reprezentativă pentru È›ara noastră pe Majestatea Sa Maria, Regină a Românieipentru actele sale de caritate È™i implicarea civică de care a dat dovadă. Ideea i-a aparÈ›inut unui dintre copiii din grup care le-a povestit celorlalÈ›i ceea ce a aflat despre Regina Maria la È™coală, la ora de istorie. Copii au fost impresionaÈ›i să afle că Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniÈ›ilor” È™i „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie È™i a coordonat activitatea unei fundaÈ›ii de caritate. Ei au concluzionat ca nici o personalitate din zilele noastre dintre cei propuÈ™i de ceilalÈ›i copii nu întrece acest exemplu de implicare civică.

Donate to help for a cause and be a part to create a better world