“Dacă nu-l putem ajuta pe omu căzut, noi suntem de vină?”, a întrebat îngrijorat micuțul Gabi imaginându-se în postura de salvator. S-a liniștit atunci când voluntarele de la Societatea Națională de Cruce Roșie, filiala Satu Mare i-au spus că primul lucru pe care trebuie să-l facă în asemenea momente este să sune la 112. Dar până la sosirea ambulanței, chiar și un copil poate salva o viață dacă cunoaște manevrele de urgență.
După o scurtă introducere, voluntarele Crucii Roșii au trecut la demonstrații de prim-ajutor, cu informații clare și simple, pe înțelesul copiilor de la Stea: “Viața persoanei accidentate depinde, în mare măsură, de momentul acordării primului-ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. De exemplu, câți dintre voi v-ați înecat cu mâncare? Sau dintre frații voștri iar voi erați acolo fără să știți ce să faceți”, i-a întrebat una dintre voluntare.
De la tehnicile de prim-ajutor în caz de lovire, hemoragie, arsuri și până la cele în caz de sufocare sau inconștiență, copiii au fost salvatori imaginari ai colegilor lor și ai manechinului adult pus la dispoziție de Crucea Roșie.
Surpriza de proporții a reprezentat-o Marius, de 9 ani, nou venit la Centrul de zi al Asociației Stea, care i-a șocat pe cei prezenți cu cunoștințele lui în domeniul medical: „Diferența dintre cele două este că în arteră sângele circulă cu mai mare presiune, în venă cu mai puțină putere„, a răspuns el la întrebarea uneia dintre voluntarele organizației Crucea Roșie. Băiatul știe că atunci când va crește mare va urma cariera de medic iar prima lui întâlnire adevărată cu acești salvatori de vieți i-a întărit convingerea legată de alegerea lui. “Până acum am văzut la televizor și am citit pe net despre asta. Acum la voi am avut șansa să fiu eu salvator de vieți și sunt sigur că o să fac asta pentru că m-am simțit foarte bine”, a povestit Marius.
Toți copiii prezenți au fost rând pe rând “salvatori” și și-au luat foarte în serios rolul, chiar și cei mai mici dintre ei. Au curățat și bandajat răni imaginare, au oprit hemoragii fictive, au învățat tehnica Heimlich și tehnica bătăii pe spate și au pus o mulțime de întrebări la care voluntarele nu mai pridideau să răspundă. Iar la finalul întâlnirii, le-au îmbrățișat pe “eroinele” lor invitându-le la încă o activitate. Semn că avem la Stea eroi în devenire.
Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiectul este derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita și beneficiază de o finanțare în valoare de 150000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”
Despre Asociația Stea
Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.